[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (88)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
影街影女應該簡35f2/35.4定33.4 xt5
33.4
睇budget, budget 有限就買 sigma 30mm,如果有5xxx budget, 就買sigma 16mm + 30mm, 好過只買到xf 33mm 一支。影街一定要有支wide
手痕買咗支75 1.2 幾好用 係鍍膜差啲
Xt5買左支35.4
心郁郁想換返做35/2算因為對焦真係太慢
慢成點
佢個HOOD個蓋成日跌.我忍唔住換左圓HOOD.即刻樣衰哂
屌到牙都爛晒,10年前嘅產物你都要攬住當寶

要速度不嬲都係有新買新㗎啦
影囡囡都還好,求其有支1.4谷啲散景出嚟,新手都會feel到自己俾錢買相機啲錢用咗係邊,細心少少已經分到同啲手機假散景嘅差別

影風景就真係難啲,手機已經養大晒啲人對ultra wide嘅要求,本身内建HDR效果又好。用相機一係就用長焦玩壓縮減,一係就落腳架長曝慢快門time lapse ,又要買set filter幾十款玻璃都唔同用法,全部都係新手不友善
Xt5 用緊afc果陣有冇得係evf到好似mf咁左邊一個大格睇構圖右邊一個細格放大對焦點果個位
邊度仲有xt30ii,好似周圍都冇貨

買個用得返原本個鏡頭蓋嘅方hood咪得
x100係咪停產其實, 兩年都冇貨
我都會蚊電話出黎 就算有果啲wide angle鏡都唔夠蚊部電話出黎方便
買得機應該點都有返啲熱誠掛
水貨好似有
新23.4
要快換33.4
太大支
本身想買多一級光圈點知真係好慢下
其實本身可能唔慢
但聽住啲卡卡聲就覺得好慢
我3支都有過

35.4係唔同時代既產物來,無愛唔好買
35f2 細就細,速度唔算好快係比35.4好。畫質同散景都一般,仲要同xc支35完全一樣設計,俾多成千買光圈環金屬mount
33.4係大支啲,但畫質散景抗曜光追焦都好快

但用xt5唔用新鏡好浪費個對焦系統
最近都有啲想買
唔只熱誠,依家肯拎相機影相你預左只係俾自己打飛機

影生活照最近要快,方便,大眾化口味
成批同一個pose幾十張咁擺上icloud shared album,睇果班速食掃掃掃掃掃

無人care你咩壓縮散景焦距富士色
第一二次有人讚“好有質感”,之後就無人會再care
珍 影埋野食又得 室內影
呢支係賣個畫面

慢真係慢

個方hood加少少blutap就冇咁易跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞