[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (88)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
搵日去試下
但56影半身會唔會要隔3 4米遠
老實講唔值錢
無咩人會用
因為等效50左右黎講而家有太多選擇
計晒原廠同副廠有成10支左右
由F1.2到2.8都有
仲要有埋微距同LM
平價計一支sigma 1.4都殺晒
要高質可以追新款33
以前我都諗過買touit
但買唔落手
你影哥施拉?
56影半身約1.5米左右,影coser圍影會俾人攝曬前面

半身33.4 better, 全身就23.4

56.2會推薦私約時用
講sharp其實仲有支90/2都好正 不過係要企遠啲
我見過旋拍有親人賣都叫價3000
Sigma 56 1.4覺得點
近排心郁郁入番枝人像鏡
有budget就直上原廠
未玩過定焦鏡想平平哋玩吓
又有個境深靚嘅應覺
同埋我用xt30ii細機插大鏡會頭重尾輕咁
二手個價係硬 但日本重有新價又差唔多價
用緊咩快門 /iso/ filter/ face detection setting先
sigma果3支出名平又高質
仲食到40mp
無理由會咁差
Sigma 56f1.4 抵屌
Or can fuji 50f2 有光圈環
手震?冇對啱焦?快門太慢model又郁?
好多可能唔比相好難討論落去
Sigma 30 人像
https://youtu.be/GIzvAMWAU8o

有什麼唔sharp 問題???
其實咁多支入面邊支係第二好?(原廠33 1.4一定係最好所以無謂問)
用緊 成像都唔差
抵屌之選
不過無光圈環

用緊xt5 , 有56sigma , 27mm ttarti , 1680
我無做過咁多支正式比較好難講實邊支最好

如果問我自己會揀sigma 30.4
或者fuji 35 2.8

前者價錢平畫質好有埋WR
仲要對焦都算快
而且超平
不過樣唔掂同埋無光圈環

後者有齊晒
對焦 畫質 size 外觀
仲比埋微距你
價錢都唔算好貴
不過光圈細d

你當參考下就好
始終鏡頭選擇好個人
就算比支公認最好嘅33某d人用
佢一樣會嫌重嫌大嫌呢樣嫌果樣
可能性太多

以前有條友同我講某支GM鏡畫質好差
而且影出黎好偏色
完全唔值呢個價
我睇返佢成輯相都係用25600iso影
同埋手動WB調左K數又唔知

起勢咁屌支鏡
不過佢真。新手黎
講到口水乾
平平地係幾錢 前排吹奏緊viltrox支75.2 我覺得咁嘅效果算係平果邊
price.com見水貨$2600
但依家唔知大陸開關後仲係咪真
我早一個月(?)心情唔好去星際fing錢買支2代原廠56.2果時個人sell我viltrox 75.2 我試過下覺得掂嘅(af呀, sharpness) 但我本身有支90/2 覺得有啲overlap左所以冇再諗 果時佢sell我好似講緊3300定3400
56.2買幾銀
好似65xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞