[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (88)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
XS 呢
又loop
可以追追post
之前有比較過
仲有枝 1655同龍仔 1770可以揀

仲要睇埋你咩budget咩body咩用途
要唔要OIS之類
成日覺得XS好似Leica SL
即係唔靚
之前用開XT覺得好靚仔
果陣睇XH1就唔多順眼
但XH2似GFX S系縮小版
越睇越順眼
旅行梗係拎龍仔18300

Tamron ois是咪廢嘅
但其實好睇配咩鏡
XT雙位數配細鏡型到不得了
XT單位數配太細既鏡又會差少少

不過個人覺得都係 xpro x100 最型
邊角畫質wide open xf1855好過sigma
tele end sigma好過xf1855
但wide open影風景tele end影人像淺景深
tele定wide邊角畫質重要啲自己揀

https://www.youtube.com/watch?v=dbSOIs05dbw
off topic下
如果計埋nikon同Olympus,大家覺得邊部最靚仔(有軍艦頭同返有軍艦頭比,無同返無比)
1680囉

Btw, 1850始終contemporary 系列個wr官網寫得好衰佢係
“Mount with Dust and Splash Resistant Structure”

唔同啲Art鏡直接寫明
“Dust and Splash Resistant Structure”
再加張圖show晒全身邊度有做防水
xpro一定係最型
但我就係需要用到1655先賣左部xpro3

xpro唔用F2系列或者手動老鏡真係搞不撚掂
Xpro
zfc pen 同 xt xpro
真係可以爭一日之長短
e/om5呢
不了

利伸 有em1mk3
我覺得om5>xt雙位數
xpro3
Titanium + dura coating 真係好正
duratec silver個隻色似香檳色我覺得幾特別 插支餅乾鏡做到x100果隻feel
70300多唔多用? 有啲想入手
Agger 插27f2.8, 18f2方hood, 35f1.4 方hood 都勁好j
ching們xpro 3會用咩鏡
如果冇IBIS嘅機身
我就會諗1770
有IBIS嘅機身就1655
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞