[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (88)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
炒價都唔係差好遠
買左幾錢二手?
XT4: 大部D,26MP,拍照+錄影hybrid,可反芒

XT5: 40MP,較挑鏡,拍照為主,例如冇selfie screen,但有3-way tilting screen作直拍,對焦較快

(如果由Sony過嚟,可考慮XS10,或24/5/2023發佈的XS20,操控少D實體dials,更易上手)
想問下各位Ching,有冇xh2s gimbal推介,見好似好多枝都唔support sa xh2s,例如光圈控制
有無師兄可以分享下xf23.2 真實用後感,想知用起上嚟有無咩大問題
除左近拍會soft之外無咩缺點

利伸長期用家
由canon 650d 想轉會 買xs10 定xt3
又要特登換過d鏡 我本身canon 得支kit 同定焦 好雞肋
個control好大分別,XT3平靚正,好多傳統dials,無IBIS。XS10低階D,轉會易上手,有IBIS,冇Fuji味(操控)
兄師會唔會用嚟影人像?如果影半身有無問題?
半身無問題
唔好期望有咩淺景深就ok
始終等效35 2.8都唔會係追求咩散景
咩因為令你棄明投暗
我曾經係罪大,轉左富士7年,依家心思思去轉返罪大彈出彈入
富士D電子功能真係😂,直接叉相機usb-c會易燒電,用xh2s傅相,十次五次會死機,問話係firmware 4.0仍然有bug。如果唔係個色,真係會上番A7系列
燒電係咩玩法?
用緊sony A74 心思思買部輕便日日咩住周圍影
睇岩X100V 靚靚仔仔,但係真係好L 貴
係咪等多排出埋Vi 先買v好
Xe4 加27f2.8 屌住先
我最近由富士轉咗去Sony A74,啲色真係攪唔掂,但追焦又真係實用。然後睇睇下Nikon又好似唔錯咁
都係貪啲色同輕便
又唔會放走罪大既
當副機囉
見水貨都係皮3左右
推🙏🏻
有部水貨XH2想放 2月頭買 有意TG
仲有sigma 16 1.4 同 30 1.4

xs20一出係咪要搶
幾時出新機
諗緊x100v 定 xt5 + 1855好
當唔同價錢,主要剩係鐘意旅行街拍影女朋友,x100v一定方便好多,又輕。但感覺部機出左3年,xt5就好新
唔會聞相,只係為輕便,是未x100v最好?
點計都係買xt5 + 1855
xt5+1855等如四部iphone咁重
未計你要另外揾野保護佢
你口中嘅為輕便係要幾輕便先

x100v係用嚟炒的
我曾經有m50去旅行,最後買咗喺酒店完全冇拎過出去 但原因係我覺得佢仲渣過iPhone 14pro, 所以我都唔知道自己係接受唔到重量,定係只係部相機太廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞