Edan Lui 呂爵安討論區 5丨Chat With Mr E

411 回覆
19 Like 60 Dislike

E 先生 愛人執照 MV
https://youtu.be/GG7n0NY9jic

聯想起25 21
首歌個主旋律 「還要哭幾次 先有 資格 入圍嗎」
旋律勁似張信哲首愛你沒錯 果句「愛上一個人 我們都沒有錯」

Edan呂爵安早前預告「E式情歌」回歸,新作《E先生愛人執照》係佢二度參與作曲部分!再次用「E先生」作為歌名,原來係填詞人Wyman嘅主意,Edan話Wyman提議每年出一首《E先生XXX》,將佢成為一個系列。

適逢DSE放榜在即,亦啟發咗佢哋今次歌名、內容,Edan解釋:「揸車要考牌,又有人話擔遮要考牌,做人父母都要考牌,其實愛情都好似要考牌,因為每段愛情喺溝通、相處、磨合都好唔同,往往喺經歷裡面學到一啲嘢,累積經驗,會令自己成為更加好嘅愛人。」

MV方面,Edan同製作團隊都想將「E先生」製作成連續劇,《E先生連環不幸事件》背景係中學至出社會做嘢階段,《E先生愛人執照》就係大學發生嘅故事,E先生加入劍道學會認識咗一名女生,因練習產生感情,繼而主動追求⋯

Edan話今次拍MV經歷咗好多第一次,包括第一次喺人造雨場景中拍攝,令佢大開眼界,但對鞋keep住濕就有啲唔舒服,而且太大雨對眼又擘唔開:「有啲樣衰髮型都冇埋,但有啲情節係落住雨先會更加有Feel同唯美。」而身為劍道學會成員,梗係唔少得着上劍道服,Edan 為咗演活角色,專登走去學劍道,練咗一日就掌握到基本動作,仲自薦拍日本劍道題材嘅戲添!

即上Viu睇片(Link in story too)
【足本訪問: Edan淋雨唔怕樣衰 為MV學劍道 一年一首E式情歌 打造「E先生」系列】

https://bit.ly/3NWhz26

新歌受DSE放榜啟發 黃偉文歌詞比喻拍拖要考牌 呂爵安盼一年一首變E式情歌系列
https://channelchk.com/a/11692
.
《膠戰S3》告一段落🎬
由2020年互不相識的6位,到2023年「嘈喧巴閉」的6膠,這份緣份真的十分難得呢。
同一個節目,同一個班底,能夠開足3年絕對是我們的福氣。認真想想才頓覺是一件這麼困難的事情。
6位主持要有化學作用,要fd到要good vibe,要玩得要夠放同時要認真做節目,要不計較個人得失,要以節目、團隊為重。
節目組要夠創意夠熱誠,願意花費大量心血時間去度game試game諗主題整道具搞場地做剪接等等等等…..
同時又要不斷突破不斷嘗試和接受不同的意見,希望做到最好,一點都不簡單。
觀眾要接受到呢6位「煩膠」,要願意放空腦袋去接收我們這些「無聊沒營養」的資訊,要願意每天花一小時去搏取可能只有一刻的歡樂,特別是在現今這麼多娛樂選擇的年代,感謝你們相信我們。
我不算是一個感性的人,也不是一個很願意表達情感的人,但我真的很感激能夠遇上「5膠」,你們不但是我很好的工作夥伴,也是我很好的朋友
也感謝製作組的每一位,感謝你們的用心、投入和犧牲,也感謝你們對我們每一位的愛
最後再次感謝觀眾們對我們的支持和包容,希望我們在這13集中有帶到歡樂給你們。
我相信只要你們需要我們,我們就會一直都在
各位,有緣S4見❤️
@plastic_family6

//最後再次感謝觀眾們對我們的支持和包容,希望我們在這13集中有帶到歡樂給你們。我相信只要你們需要我們,我們就會一直都在。各位,有緣S4見//
https://ol.mingpao.com/ldy/showbiz/latest/20230720/1689832541566

坐港鐵咁大膽
.
日本劍道安🎎😎
特別感謝科大劍道學會嘅同學幫手!❤️ @kendo_ust

今次接觸落先發覺原來日本劍道同我想像嘅係完全唔同!可以藉着拍MV了解多樣新嘢,然後再分享俾大家其實都幾開心!🥳

唔知下次又有咩玩呢🤪🤪

#E先生愛人執照
#劍道E
#我大學嗰陣係冇入過任何學會🥲
#大家襯後生襯有時間真係要試多啲新嘢❗️

肥腸facebook
出面嘅世界風大雨大
總需要一個碼頭 來停留

三生有幸能進入呢個大家庭
呢家人會偷襲你
呢家人會激親你
呢家人會笑下你
喺真係仆親嘅時候
呢家人仲會攬實你
(攬完之後再笑你)

同枱食飯 各自修行
幾時開到S4 真係未知
各自在唔同領域努力做人
好快我地就可以再同場較量
到時繼續相愛相殺吧

曾害怕跌到谷底裡 會永不翻身
曾被當作笑話取笑 你卻肯關心
當天很天真 只想找開心
這種小丑 怎能變你愛人

多謝大家嘅愛 六膠好 膠製好 膠粉好
學習接受大家嘅愛
同時都學習 好好愛大家
Love you all every day and night
💚❤️💛🧡💜💙

@plastic_family6
#膠戰 #S3 #集氣S4
#肥腸

岑珈其facebook
話咁快膠戰今晚就係最後一集🥺真係好唔捨得,希望今次繼續有帶到歡樂俾大家

雖然我哋整個膠戰團隊仲有好多進步空間,但我哋會繼續努力💪🏼

最後真係要再一次多謝同辛苦整個膠戰Family,愛你哋❤️

#膠戰

https://fb.watch/l_jq40wHY3/?mibextid=Nif5oz
Edan明明偷睇到答案係33

.
好似好耐冇po嘢,上個水先😎
同大家分享下「睇mon E」🤣🤣
睇我啲樣就知我平時做嘢幾認真啦☺️☺️

其實做幕後做production真係一啲都唔簡單,勁多部門要分工合作各司其職先可以做到一個完整嘅作品🥲
不過望住成件事由零到出街嘅感覺又真係好有趣,同埋過程中其實都有好多嘅樂趣同滿足感🥰(雖然真係要好多時間同心血😵‍💫)

醒起《大叔的愛》嘅導演CK同我講過:「其實你都幾啱做幕後」🤣🤣🤣
唔知有生之年會唔會有「E導」、「編劇E」嘅出現呢😆😆😆
亂up如果未來可以自編自導自演都幾正🤪🤪(不過要叻好多先得🤣🤣希望10年20年後有機會玩下😍)

好,分享完畢,繼續努力,MV bts製作中,大家稍等😙😙

(P.s. 最尾張相當時係導演 @kwokin_x 拍我第一次見到Shadow嘅反應,
佢叫我當佢係Shadow,係咪想玩_我?🤓)
#E先生愛人執照
#認真安
#認真嘅男人最吸引
#我認同☺️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞