趙善軒博士移民英國後,捕捉及意圖毒殺狐狸

406 回覆
29 Like 244 Dislike
白兵居然變成佢日鬧夜鬧嘅左膠
嗱!我平時都笑柒主體,今次我好難得同主體一齊駁火!

我鬧之前就講吓發生咩事,有條大灣區柒頭(佢確實係大灣區讀書、我冇屈佢)係花園發現左狐狸一家,就即刻買個籠捉佢,隻狐狸b兩個月大仲飲緊奶,條友就企圖將隻b送去另一個公園。將佢地一家分開趕盡殺絕(註:條友好狡猾,日日係度改劇本美化自己所作所為)

唔少網友都善意回應提醒佢,不過呢條柒頭唔知係咪冇哂point 反駁,一味淨係識問人「放隻狐狸係你屋企會點?」

會點?你估個個人都好似你咁自撚私,大叫我鍾意動物but not in my garden 咩?狐狸係我屋企,咁咪一齊和平共處囉?有咩問題?同鄰居交代狐狸既事,叫鄰居晚上鎖貓,得閒幫忙清理社區既狐狸味,儘可能引導狐狸一家返叢林住囉!

關於你嗰篇垃圾反駁文,我逐個point寫

1)狐狸飲奶,好温馨!咁你條仆街做咩要餵牛奶同時又俾朱古力呀?朱古力對狐狸有毒,根本有意圖毒害狐狸b。如果唔知,你係咪冇讀幼稚園?貓食魚、兔仔食草、狐狸食雞,老師冇教?

另一方面,唔俾佢飲奶本來就構成虐畜,唔好講到自己餵奶咁撚偉大。

就好似我阻止你老細出糧俾你,同時我施捨5毛俾你,我就沾沾自喜覺得自己好有愛心?嘩!真係皇恩浩蕩呀!

識用三文魚做餌,但個狐狸b困籠好肚餓,就無啦啦突然唔識用三文魚啦,要轉用朱古力!真係好賤格!

2)仲狡辯話個狐狸b原地放咗啦~根本就係俾人屌爆迫住原地放!見風使舵乞人憎。如果好似你咁講一開始諗住捉狐爸媽、唔諗住捉b。就唔會咁悠閒咁餵奶啦!你一見捉錯就直接開返個籠啦!

你最初係想迫走佢地。單靠你自己,捉齊哂一家人冇可能。換言之,無論如何你都係監生分開人地一家大細。陰功,隻狐狸b得2個月大仲飲緊奶!一旦捉咗狐狸爸媽,唔見b一定擔心到成晚係度嗌!

仲要貼埋條link。你係咪好似刪姐咁文盲?You should not relocate or release captured foxes from an urban environment into the countryside. Transporting and relocating foxes to an unfamiliar environment will cause them stress。你話捉咗狐狸爸媽,咁d狐狸b就會跟住走。我就好奇捉咗隻狐狸爸媽,你會流放佢地去邊。

如果我捉咗你去非洲野放,你話你嗰年幼既小朋友會去非洲揾你,定係你會不惜一切返英國揾返你個小朋友?成個logic唔make sense,個b飲緊奶,揾唔到媽媽只會等,直到餓死。

3)話咩打電話去乜乜動物協會、相關部門呀,人地叫我咁做我先咁做~乜你個協會冇同你講呢幾個月英國有種狐狸病既流行病,不傳人但狐狸既死亡率極高,所以唔好驅趕佢地,得既話幫忙餵藥,等狐狸b大隻d先趕。

我諗你條柒頭本身就有粗暴既諗法對付狐狸,為咗得到人地認同,打電話去迫嗰d機構答自己心目中最想聽既答案。

狐狸唔會主動傷人,但如果好似你咁捉佢。佢就會掙扎咬人。我作為一個動物救援既小小義工,瘋狗症有幾危險我知,4round 疫苗,每round打兩三枝,仲要枝針幾痛吓。仲打完咁多針先得半年有效期。所以正常既義工係唔會咁樣建議人地!條友因為我地既建議中撚咗瘋狗症死咗點算?

仲猛咁話自己用籠合法乜乜乜,痴9線。

合法就大哂架啦?香港政府都教人合法咁報國安架!你係咪見到每個異見人士就打電話篤灰?捉哂佢地坐牢?

每個國家總有幾條落後既法律條文,過時既法律你就跟住一齊過時?賤格無恥下流心地壞都合法架!

4)之前就話驚個女俾狐狸攻擊,係人都知狐狸唔會攻擊人,你而家俾人屌柒就唔用呢個point 啦?fox 同wolf都唔撚識分,攻擊人嗰隻係wolf呀!

5)最賤格就係人地鬧你仲死不悔改,仲搏上位叫人地睇你條柒頭直播解釋。而家食狐狸血饅頭?呃views?

6)花園呢d嘢,污糟咪打掃囉!唔想打掃請人做gardening有幾貴?係咪好似刪姐咁黎咗英國失業,£15 per hour請個人整理吓花園都冇錢咩?有少少錢寧願買d柒到喊既名牌黎曬命,嗰d小錢就斤斤計較。

自己懶唔撚打掃花園、又唔肯出錢請人,就第一時間咪會諗埋呢d屎橋!你住返你個石屎森林就冇狐狸架啦!扮可憐話白菜俾狐狸咬好慘哦~喂,冇狐狸就會有老鼠咬白菜架!

7)你估英國人個個人都歡迎移民架咩?有冇諗過我都好想驅趕你呢d死柒頭返大灣區架!而家香港打仗咩?做咩過黎英國住?

將心比己!英國城市化,佢地冇家可歸先迫住係你屋企花園。人地個情況比你慘得多!

個心胸狹窄到容不下小小既狐狸。其實等到大咗戒奶先趕都唔遲。話就話咁多隻狐狸b,但實際上養到成年既存活率好低,幾個月後可能得返1、2隻。都係等幾個月啫。佢地成年之後你用籠捉佢我冇咩意見。做人有必要趕盡殺絕?
當初佢屌 trump 難民政策,而家回力鏢
係, 浣熊入能哂屋企車房過冬都由得佢, 夏天封好個牆就好.
但唔會捉.
而且仲會放消化餅露台比鸚鵡入黎食

又唔係香港D老鼠, 對待係有D分別.
咁入埋你室內?
入埋你睡房呢?
趙高去加拿大同澳洲咪會破壞整個環境
頂 又fox 又wolf 其實究竟狼同狐狸係咪處理要好唔同
佢比干嚟架
狐狸好慘
打咁大段嘢尷唔尷尬
冇人想知呀躝啦
4月30日英國《動物福利法》修正案正式通過,針對虐待動物行為祭出更嚴厲的刑期,法案將在今(2021)年6月29日上路,虐待動物的最高刑期從6個月提高到5年,罰金更是沒有上限,屆時英國將成為歐洲虐待動物刑期最重的國家。法案中提到,希望刑期的提升能夠讓法院在面臨虐待動物案件時,以更嚴肅的態度對待案件,也希望人們理解虐待行為不會被容忍。

該法案被認為是「芬恩法」的延伸,2019年芬恩法修法完成,任何人傷害執勤時的動物,都會被視為具體的罪刑,當時英國政府也正計畫再次修改《動物福利法》,計畫提高犯罪刑期。2017年英國政府對此進行公眾諮詢,收到了9000多份答覆,顯示出公眾對於提高刑期的支持,同時動保團體RSPCA、Battersea Dogs & Cats Home也紛紛出聲,強力支持政府修法。2020年2月議員Chris Loder在各界的全力支持下提出法案,法案終於在今年4月28日通過,4月29日正式成為法律。
英國啲街狐邊有咁得意
同普通野狗有7-8成似
又開始清算? 移英撚都要分個三五七等
連仔:唔講得反話架,一定要襯呢個機會煮死偽善博架
白兵居然變成佢日鬧夜鬧嘅左膠

傻鳩白粉成日叫人食多d動物脂肪
一有位入又變身愛護動物左膠
支持
捉完第二度放生唔覺有咩問題喎
2023原來仲有人睇白兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞