趙善軒博士移民英國後,捕捉及意圖毒殺狐狸

406 回覆
29 Like 244 Dislike

會傳播疾病。
不過始終蚊蟲,到老鼠,到狐狸可能不適合用黎類比,因為神經系統嘅複雜性各有不同。你就咁拍死隻蚊可能冇乜野,但係整死隻狐狸可能就有啲爭議性。
啱,應該學似中國人咁煮埋嚟食
幫大家屌撚走左條傻西小天馬
「當地人一樣係想住大屋 」—-》一部分啦
如果當地有共識點解唔一早殺曬或者安置啲狐狸
其實個問題根本唔會解決到
冇咩憎唔憎,睇佢啲言論有感而發啦。其實屋企有狐狸入侵的話,本地人都會做嘢,有埋法律呀,部門呀,專業公司呀,合情合理合法咁做。個白卡佬都唔知係度吠乜尻
查理斯打獵唔知射幾多狐狸,邊有用架
同文明世界接軌無可能任何一瓣都無左膠嘢
所以話自己係右係自己呃自己
其實主要係睇入侵嘅野有冇威脅性,你話有隻熊或者陌生人攞住刀入咗你屋企就有權槍斃佢,但係應該唔會有人覺得有隻貓入咗你屋企再殺死佢係啱

喺呢次事件佢聲稱啲狐狸咬爛屋企啲野,但係又未至於有太大威脅,所以處理手法就有啲微妙。(覺得要將成屋狐狸放生有啲too demanding)
糾正陶傑.
https://lih.kg/jHLKoT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

同個白卡狗互含真心癲
好靚
冇人唔想住大屋,不過好有人會知足。
我講嘅係冇人會想自己屋企人同寵物有野獸攻擊,呢個一定係共識。
話人唔應該捉or殺狐狸嘅人係用緊局外人身份批評局內人。

問題解唔解決到睇你點睇,我睇法係,對你有影就捉走佢,件事就解決咗。
你嘅睇法係滿足所有人咪冇得解決囉。
巴別突擊塔3.0 = 劉正....

= 佢老婆係黑色執髮人員.........

唔係真係有人信下話......
左邊黑鬼 右邊LGBTQ
每樣動物喺大自然均有角色
就算係甲由都扮演分解者
著名熱狗

其實幾可愛,最麻煩係日日要執屎
住幾百尺樓既香港人真係溫室小花咁唔會明住house有野生動物要點處理,文化差異黎。
你唔理佢,如果啲鄰居知道佢地係你到有個竇
佢地都會搞到啲鄰居,其他人都會叫你處理佢。
處理方法亦都諮詢咗專業人士。

其實真係無乜大問題
草地會黑色一達,無咁快分解,會臭又引烏蠅
用香港標準 睇外國人?
抵成世留港
佢係柒在唔搵pest control 公司者,搵左專業人士攪掂就一了百了
同啲五毛小粉紅一見美國就話美帝國亡我之心不死無分別。不問對錯,只講立場真係好撚柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞