法唔法國香港靚女係多過靚仔好多

501 回覆
2039 Like 243 Dislike
男仔唔靚仔但係可以型
兩樣嘢嚟
其實唔少香港男仔係後者
不過呢度嚟講
男仔睇男仔 把尺好高
其實男仔都可以
就真係睇搵唔搵得啱
自己風格嘅嘢
之但係香港男仔俾太多藉口自己
體面說話姐
可能同你講啲女
就好似喜劇之王入面
媽媽生教點應付八兩金嘅張栢芝咁諗
男人靠錢
女人靠樣
點比較
個啲叫專業
有少部分北妹身型好皮膚白
中學個樣都未定型

我覺得主要係因為班男既唔識分素顏同化咗妝既分別
個人唔覺得特別多天生靚女
咁啲女又gel 到頭?
女人30幾度照樣會化妝
Anlo 靚仔?
冇興好耐啦 香港咪重興緊會展頭
佢呢D叫做乸型 男人基因唔夠先會變成咁
其實係 所以我無理佢地up乜
因為關於外貌形象嘅話題
如果喺一群香港女仔中間展開
佢哋多數會一齊研究and share 點樣打扮嘅tips
打扮唔止係化妝or露肉咁簡單
呢啲資訊其實對咩性別嘅人都好有用
但好多香港直男冇嘗試去理解
女仔傾完會大家一齊努力嘗試 ->upgrade
但係同一群香港男仔傾呢啲話題
大部分人都會
1) 姓賴 e.g. 天氣熱 / 女仔有得化妝男仔冇 /女有得露波男冇得露J
2) denial 唔覺有問題
3) 轉移視線 講其他地方嘅男仔都冇打扮
呢個post就係一個例子
好難見到會有正面改善打扮嘅建議同討論
一見到呢啲話題就起哂桿覺得係批評自己
個人覺得咁樣淨係識仇女唔去學習其實唔會進步
唔明點解要講啲對自己冇益又抵毀其他人努力嘅語論
好簡單 你睇吓街度有幾多係賣男裝嘅鋪頭
你就知港男著衫真係波衫短褲揀㗎咋
我覺得係資源問題,唔單單係時間,仲有錢

啲女既錢可以大部份洗係衫,手袋,美容,化妝品
男人多好多其他支出,又要進修,買車買樓之類

女人花咁多資源係自己外表到,靚過男人係好合理
呢個cm正
與其講外表
香港男生其實喺思想上更加要執
舉個例 好多時fb ig啲po
你見下面啲reply關於啲負面嘢嘅
十個有八個一定係男仔覆
相由心生某程度係老土但啱
你心態打開 先唔好講外型
但係你人生中總會有啲嘢
跟住轉變到
東京一樣咁熱 溫度仲要高過香港
唔好有得賴就賴
男仔衫而家唔算貴同多咗好多選擇
啲人自己唔怕熱就選擇性無視香港天氣
白痴仔 男人老狗打唔打扮係靠個BODY, 唔係靠D衫褲
乾乾淨淨, 有肌肉好過你著到成身潮牌啦
講多少少
「打扮」≠化妝
打扮 係要認真觀察自己
外表and身型上邊度好睇 邊度差咁啲
再去搵方法放大你嘅優點
收埋冇咁好睇嘅地方
唔需要用到大家好抗拒嘅化妝品都ok
優點:e.g.男仔眉形靚/粗 好睇
可以簡單修一修 唔好變成一字眉就好吸引
冇咁優嘅點:e.g.皮膚乾燥甩皮 是但去買保濕黎早晚搽已經差好遠
例如我自己隻腳好短 又有肚腩 好在膊頭都叫夠闊
買衫嘅時候就要諗下點樣show到優點
又可以search 下同自己身型似嘅人係點著
呢啲其實就係好多女仔都會做嘅打扮功夫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞