大家覺得「試當真」條呀康,今年DSE會考成點??

292 回覆
72 Like 496 Dislike
其實呢幾年考個班係慘嘅
比個政府撚足3年
如果佢地淨係拍片笑鳩佢廢又阻佢溫書就真係消費佢喇
依家成個youtube channel同補習社放曬資源俾佢 無論得定唔得阿康先係最賺個位

校花校草果啲真心全部冇睇
有得背都無用啦
得90日溫 當佢正正常常4+2 即係每科得15日溫
中文卷有三份 即係每份得5日可以溫
5日溫默書就得背得切範文都操唔切pastpaper啦
咁似林作嘅
正確覺醒撚就係只識一個角度放大, 就以為捉到錯處好威威
有平台就係剝削係消費, 用戶就係被利用
其實又有咩所謂
佢炒作話題,收錢打廣告點都好,但個系列的確帶出左一個社會議題出黎
可能好多人都已經大個,公開試關自己撚事,但有冇諗過如果係將來要面對dse既人睇左會有D咩影響?

結果的確唔重要架,但無論阿康仆街定係考得好都好,受眾果班一定會反思到D野,而唔係我地班老屎忽睇完嘻嘻哈哈笑佢喊乜柒又或者覺得游狗許賢為左錢先拍條咁既野去炒作,當左娛樂片only咁去睇成件事
唔明係因為你唔係身處其境
以一副看透世事嘅過來人心態去批判件事啫

唔好講到自己咁有同理心 又笑唔出又剩 上一刻先話人消費佢 唔係真心幫人 好矛盾囉出自係你呢種以己度人嘅人口中

yylam濕唔濕鳩同學生識唔識諗又有咩關係?
做show咋嘛 咁認真做乜
咁佢又冇吹大,我識有今年dse考生已經有樹仁conditional offer,13分即入,咁都入唔到真係去入筷子都唔收
講完自己有冇笑
當年中化mock估我E/F, 最後出黎A
放榜當日望住中化老師個樣好撚爽
有3322都算成功
大把人屋企有事身心俱疲,冇錢去補習,無全力發力足3個月,都一樣入到U
你問我理據? 你自己講嘢冇數據support即係咩? 鳩噏咋
一係你俾例子出嚟再討論
否則你成篇嘢都係廢話
咁撚多資源都叫比人利用

叫啲支那韭情何以堪?又無資源又瘋狂交稅
算啦成件事根本就年經黎
考果班永遠覺得自己個屆最難最大壓力
考完個班過左海就係神仙 廢老式笑人咁易都唔考唔到

90日溫六科根本就無可能 淨講中英文六份卷每份平均溫得5日點可能上到level 3 有精讀都唔得啦 聽得曬都消化唔曬啦

同埋呢幾條片都無講過阿康既家庭同成長背景 先入為主就話人地無憂無慮 其實佢屋企咁耐以嚟都由佢咁hea證明都好有問題 至少影響佢考試同學習心態 成件事無妖魔化dse反而覺得係過份誇張左阿康嘅廢

難得有班人咁有心想幫一個dse仔重回正軌同警惕未來考生都要俾人屌
有咁多時間拍片點解唔專心溫書
人地人生贏家 我諗你完佢都未完
25 分 係 best 6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞