大家覺得「試當真」條呀康,今年DSE會考成點??

292 回覆
72 Like 496 Dislike
Dse定會考啊屌你老母
個成績就係每個人對自己呢五六年嘅行為同選擇負責
天資唔好 自己又唔讀 炒係必然嘅事

由佢第一條片開始就完全感受唔到佢有迫切性考好
比佢咁樣都碌到入大學
係對努力咗咁耐嘅人唔公平

不過佢廢得嚟又未到自大黑人憎嗰種
算係有啲自知之明 知無自制力所以咁垃圾
有時候見到其他廢得嚟又串串貢嘅人炒心涼好多

呢個世界就係咁樣運作
一個人對自己有要求 比其他人更有Discipline
就自然易啲爬到上去
當然際遇運氣都重要
但廢嘅人就會好似佢咁
負碌有成村人幫 都唔會把握到
佢唔炒真係對唔住啲努力幾年嘅人
有專心上堂
但無溫書仲有得救
呢種無返過學一樣嘅廢青
點谷都冇用
人哋溫三年,佢溫三個月
得罪講句,仲話aim 入u
咩事?
點解仆街
仲要一齊溫口試
估計入到asso
我以啊sir講左
考mock個分同真實出黎前後唔會相差多個1分
所以康,RIP wellcome to IVE
淨係睇咗達哥段最後祝福
睇到有少少眼濕

其實我覺得呢類說話唔多唔少俾都而家啲學生唔同嘅得著
有時啲學生可能未知自己點解需要發力去準備DSE
呢類片可能係一個契機俾佢地去努力(e.g. 達哥講嘅 想剝睇你唔起嘅人排牙)

以前以為自己唔撚care
但聽完達哥段嘢發現自己其實呢10年都係好撚care
有時自己嘅真心係要有人點醒
所以我覺得有呢類片出現喺香港youtube界其實幾好

當然可能好多人睇完就算
但呢類片真係當係救得一個得一個
認同佢唔會考得好。
但話試當真玩9佢個d傻仔收下聲先啦。佢本身廢到on9,0考試心態。每拎多一分都係bonus。而家幫人賣廣告咁佢自己又有知名度又有人補習,咁多資源過落去都要比樓主真心有撚病。
根本個個都係利用佢
人生已完 so 9 sad
留意返 針對緊佢句 「天才都唔得」
佢都係利用緊人地啲資源
佢係考唔到 本身就係考唔到
依家叫做有番啲機會有5條2甚至有啲掂到3
人氣 光環又拎哂
係樓主先咁撚酸
如果當年有咁嘅資源去考就爽
唔好話廣唔廣告 名師有冇料
淨係每一科都有人單對單教你做 即場指正
仲要有咁多人比你去問
不過考唔到都正常 玩左咁耐 想爆兩個月就成功?
唔係唔得 但本身無底就收皮先
咁嘅資源幫佢都叫推佢去死?
如果唔係試當真許賢 條友仔會有心溫書?
「對努力咗咁耐嘅人唔公平」
第一日出黎社會?
小學唔努力點會入到band 1
人地起步唔止果三個月
社會上人人都互相利用嫁啦
咁就話人生完, 做乜唔即刻去跳?
佢屋企好似係咪有啲錢

咁是但啦炒左咪炒左囉 咁想要學位咪去外國買番個
明買明賣啦 你唔洗比錢有呢套資源 仲想點?

今年都5萬個一車車入考場 你估有幾多人想比佢地咁去'消費'? yylam都有講啦 佢自己啲學生都想做阿康

呢個系列相信對黎緊要考公開試嘅學生黎講真係一個好好嘅預警

受眾唔係你 仲比你睇人仆街咁過癮 都要踩台?
睇唔過眼係你問題,
事實數據上係對部份人有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞