[TWC]東華討論區_慶祝LIHKG成立

642 回覆
28 Like 6 Dislike
東華d科多唔多grp project同埋有冇midterm嫁?

grp pj 都多
有d科只要做grp pj 唔洗midterm

你之前話ot會踢人,我想問問佢地踼左人走未,同埋會base on咩黎踼人嫁?

base on gpa,連續3個sem 唔過2就會比學校踼走
ot d 野明顯比往年難,因為問year 2,3,4 d師兄姐佢地都唔識/冇學過,所以想要高gpa就難左,變相你易d 唔過2跟著比人踼走
sem 1我識既都走有2,3個,因為sem 1 fail discipline要defer

fail discipline啫係點,defer 一年咪啫係又要交多d學費 ???
17dse想問下nursing hd係咪真係好頹?
東華d科多唔多grp project同埋有冇midterm嫁?

grp pj 都多

你之前話ot會踢人,我想問問佢地踼左人走未,同埋會base on咩黎踼人嫁?

base on gpa,連續3個sem 唔過2就會比學校踼走
ot d 野明顯比往年難,因為問year 2,3,4 d師兄姐佢地都唔識/冇學過,所以想要高gpa就難左,變相你易d 唔過2跟著比人踼走
sem 1我識既都走有2,3個,因為sem 1 fail discipline要defer

fail discipline啫係點,defer 一年咪啫係又要交多d學費 ???

你可以google search twc ot definitive document(不過有d 舊,13版本)
大概可以睇到咩科合格先可以讀下一科

grp pj 都多

你可以google search twc ot definitive document(不過有d 舊,13版本)
大概可以睇到咩科合格先可以讀下一科

聽聞poly ot會double學位,但我覺得有d流,你地知唔知有關消息呀??

grp pj 都多

discipline 即係ot科,course code 係RSS開頭
因為fail rss 會出唔到placement, 要retake 要等下年
讀多年我唔知係比一年錢定計credit

我見到你地仲要讀埋果d General Education Courses 同elective courses, 其實我大學之前都讀過類似既courses, 你識唔識身邊既同學or師兄姐可以成功exempt左呢d courses,prof會唔會象徵式比你exempt一兩個就算??
終於apply左,interview係咪表現正常基本都收嫁啦??

其實係
interview著smart causal, 講英文要清楚明白,唔好1999,同埋最重要係唔好搞錯ot要做既野,唔好答左其他professionals既野

ot最核心想做到既係令client 可以自己做到自己要做同自己想做既野,答問題要有依個concept(但如果佢係問你鍾意睇咩書咁就唔太洗,因為佢主要想睇你英文對答)

要識分佢問題背後係咩意思,問case scenario就要有ot concept,問simple question 對答唔好1999

其實ot 都講teamwork, 因為係multidisciplinary group 既一份子,如果係d simple questions 講到你都好重視依d野都應該會加分

佢個時問 "what is your favorite book", 我答"my favorite book is harry potter. this book is about xxxxx.... I like how the main characters work together and overcome challenges and solve problems together. It shows the importance of team spirit."

d問題咁standard嫁咩..每個人既題目都一樣咁既

Interview 個陣都唔會expect 你識ot 嘅野
巴打輕鬆in 啦 唔洗點準備 頭腦靈活d 加d 創意就足夠
Group discussion最緊要出聲 諗idea 又好 做organizer 又好

其實會expect 你對個field 有d認知,因為佢expect 你做左research 先黎in, 因為網上都有好多資料,例如poly佢都有講ot係咩黎
而且我個時interview佢都有問what do you know about ot. 如果你咩都唔知咁就可以88

OT Interview每年都好多人。每年都主要睇你講嘢有無邏輯, 表達能力好唔好,會唔會成舊飯咁,會唔會同人有商有量同有無創意。Prof.同Lecturer唔會問啲Google得到嘅嘢,例如What is OT,亦都唔會要你套用OT concept去答問題。因為OT嘅interview 唔係在乎你比其他人早識得多幾多嘢,而係睇你個「人」識唔識合做OT。所以放鬆啲啦巴打,唔好比人嚇窒要睇哂啲資料先去。
終於apply左,interview係咪表現正常基本都收嫁啦??

其實係
interview著smart causal, 講英文要清楚明白,唔好1999,同埋最重要係唔好搞錯ot要做既野,唔好答左其他professionals既野

ot最核心想做到既係令client 可以自己做到自己要做同自己想做既野,答問題要有依個concept(但如果佢係問你鍾意睇咩書咁就唔太洗,因為佢主要想睇你英文對答)

要識分佢問題背後係咩意思,問case scenario就要有ot concept,問simple question 對答唔好1999

其實ot 都講teamwork, 因為係multidisciplinary group 既一份子,如果係d simple questions 講到你都好重視依d野都應該會加分

佢個時問 "what is your favorite book", 我答"my favorite book is harry potter. this book is about xxxxx.... I like how the main characters work together and overcome challenges and solve problems together. It shows the importance of team spirit."

Group discussion最緊要出聲 諗idea 又好 做organizer 又好

其實會expect 你對個field 有d認知,因為佢expect 你做左research 先黎in, 因為網上都有好多資料,例如poly佢都有講ot係咩黎
而且我個時interview佢都有問what do you know about ot. 如果你咩都唔知咁就可以88

OT Interview每年都好多人。每年都主要睇你講嘢有無邏輯, 表達能力好唔好,會唔會成舊飯咁,會唔會同人有商有量同有無創意。Prof.同Lecturer唔會問啲Google得到嘅嘢,例如What is OT,亦都唔會要你套用OT concept去答問題。因為OT嘅interview 唔係在乎你比其他人早識得多幾多嘢,而係睇你個「人」識唔識合做OT。所以放鬆啲啦巴打,唔好比人嚇窒要睇哂啲資料先去。

我相信都淨係睇下你識唔識同人溝通+dse成績居多
粗略估計 dse成績25分左近 (OT)
有無過來人分享?
完sem啦!!!!
Summer sem 有無靚grade科揀
有無過來人分享?

你話呢度收25分
完你本人會拎到25分
呢度十幾分都收啦 入左sssdp都唔差好差
廿分都收啦
有無過來人分享?

你話呢度收25分
完你本人會拎到25分
廿分都收啦

25分都幾高la wor,應該會收啦
有無過來人分享?

你話呢度收25分
完你本人會拎到25分
廿分都收啦

上年平均收18.48
有無過來人分享?

你話呢度收25分
完你本人會拎到25分
廿分都收啦

上年平均收18.48

其實講緊邊科
有無過來人分享?

你話呢度收25分
完你本人會拎到25分
廿分都收啦

上年平均收18.48

其實講緊邊科

OT

其實係

我相信都淨係睇下你識唔識同人溝通+dse成績居多

主要係creativity, 但要貼返佢比你個case
你個idea可以係好天馬行空,但一定要幫到個client

你interview後隔幾耐先知result?
岩岩收到nursing senior entry interview
想問問各位巴絲知唔知有咩要注意
同埋interview 會問d咩
請問之前有讀healthy living個位巴絲,個final 難唔難?
打算報sem3但係又唔知報咩好既揮個手
打算報sem3但係又唔知報咩好既揮個手

諗緊報College Mathematics, 但唔知會唔會好難
同埋易唔易爛Grade
最近東華比人鬧得好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞