[TWC]東華討論區_慶祝LIHKG成立

642 回覆
28 Like 6 Dislike
有冇人知到底第一批ot學生到底幾時grad??

好似係9月?
我都唔係好記得

我仲以為巴打你係第一批tim

好似係9月?
我都唔係好記得

我year 1咋

year one要出placement未??

好似係9月?
我都唔係好記得

我year 1咋

year one要出placement未??

要呀,sem3就要出

你地d sem點分嫁??幾多個月一個sem
仲未收到call,,係咪要等齊腳先開始in人

收到interview e mail?
應該未有咁快出email

乜都未有,我14號報嫁

收到interview e mail?
應該未有咁快出email

乜都未有,我14號報嫁

我個時2月6 apply
3月11先有interview email
你等多排先

慢慢寫定稿先
終於apply左,interview係咪表現正常基本都收嫁啦??

其實係
interview著smart causal, 講英文要清楚明白,唔好1999,同埋最重要係唔好搞錯ot要做既野,唔好答左其他professionals既野

ot最核心想做到既係令client 可以自己做到自己要做同自己想做既野,答問題要有依個concept(但如果佢係問你鍾意睇咩書咁就唔太洗,因為佢主要想睇你英文對答)

要識分佢問題背後係咩意思,問case scenario就要有ot concept,問simple question 對答唔好1999

其實ot 都講teamwork, 因為係multidisciplinary group 既一份子,如果係d simple questions 講到你都好重視依d野都應該會加分

佢個時問 "what is your favorite book", 我答"my favorite book is harry potter. this book is about xxxxx.... I like how the main characters work together and overcome challenges and solve problems together. It shows the importance of team spirit."

d問題咁standard嫁咩..每個人既題目都一樣咁既

Interview 個陣都唔會expect 你識ot 嘅野
巴打輕鬆in 啦 唔洗點準備 頭腦靈活d 加d 創意就足夠
Group discussion最緊要出聲 諗idea 又好 做organizer 又好
Micbio 係咪伏
Micbio 係咪伏

可以溫patho喇
我想問healthy living 同 Chinese and western thoughts 難唔難讀?
個grade普遍係點?
我想問healthy living 同 Chinese and western thoughts 難唔難讀?
個grade普遍係點?

healthy living唔難讀 但最好本身有basic nutrition知識
但功課比較多 有exam 都多野背
個grade普遍係點?

healthy living唔難讀 但最好本身有basic nutrition知識

咁個grade易唔易爛?
東華d科多唔多grp project同埋有冇midterm嫁?
個grade普遍係點?

咁個grade易唔易爛?

下星期先exam 但midterm 同d練習都易 係group project麻煩d
東華d科多唔多grp project同埋有冇midterm嫁?

grp pj 都多
有d科只要做grp pj 唔洗midterm

你之前話ot會踢人,我想問問佢地踼左人走未,同埋會base on咩黎踼人嫁?
Asso yr 1想轉讀nursing 想問下巴絲打東華有無濕鳩通識科?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞