[TWC]東華討論區_慶祝LIHKG成立

642 回覆
28 Like 6 Dislike
今年deadline 唔知係幾時,你最好自己打去registry 問下
我地第一屆既學生仲係yr4,未grad
但如果你係問有冇人本身有degree, 然後走黎讀ot,答案係有

之前有個poly grad既ot中同搵工都搵左好耐,到底依家個市場係咪接近飽和??Thanks a lot!!

其實好多ngo同學校好多都請人,有d ngo仲會加1-3k去請
遲d仲有兒童醫院,一定需要到ot

好,唔係行內人好難知呢d野..btw有冇咩school life可以分享下??平時係一至五fix左timetable咁番9點至5點咁???易唔易抽到時間番parttime嫁??

東華school life 係,「摺拉巴,溫midterm,做project,溫final」
一個sem讀六科唔係講笑
至於timetable 係自己reg, 但你預左有d科改唔到(例如主科lecture, 因為ot少人, 得一個lecture 班),有冇day off睇你自己點reg
身邊朋友返pt都係返下午/夜晚/星期六日/走堂返pt

其實school life 都係比較chur, 但都會有d時間玩下,reu下既

chur我諗應該唔怕既,我之前間u都係以chur出名,係怕再投資多4年出黎啫
你地program係咪大部份都係dse新生??年紀最大既係幾歲??

yr3定唔知4有個結埋婚,好似三十幾
今年year 1都有好幾個二十中/尾

咁我都仲係二十頭,冇咁擔心 但見你地有d course要讀中英文stat psycho真係好想exempt左佢唔想黎多次

利申: 唔係覺得佢地冇用,冇不敬之意,只不過舊既野重頭再黎係件幾辛苦既事.想多d時間做下pt果d.你地既curriculum係咪冇得咁樣隨便exempt courses嫁??

我d同學都係credit transfer, 佢地上個sem讀3,4科,但我要6科

咁都比想像中flexible...
想問多d,你地dse平均收分係大約幾多到..同埋出ward係咪都係出返東華既醫院??
想問多d,你地dse平均收分係大約幾多到..同埋出ward係咪都係出返東華既醫院??

dse平均都係廿靚分,實質數字唔知,但有上升趨勢
出ward 唔一定係東華既醫院,可以係其他eg 大埔,北區

我諗出到牌應該都會再升..岩岩做左d資料搜集..見到東華既nursing都幾一面倒負評..想問問入面到底係咩情況,係咪其他institution既人純粹想少d人爭飯碗食,所以想抹黑..而ot既評價係咪都係好壞參半咁??

我諗出到牌應該都會再升..岩岩做左d資料搜集..見到東華既nursing都幾一面倒負評..想問問入面到底係咩情況,係咪其他institution既人純粹想少d人爭飯碗食,所以想抹黑..而ot既評價係咪都係好壞參半咁??

nursing 方面我唔清楚喎

你地ot如果向政府grant個max係幾多

nursing 方面我唔清楚喎

你地ot如果向政府grant個max係幾多

依個真係唔知
因為我唔係借錢交學費
但你問registry 佢應該幫到你

anyway你都幫左好多忙,thanks a lot!!!
終於apply左,interview係咪表現正常基本都收嫁啦??
終於apply左,interview係咪表現正常基本都收嫁啦??

巴打apply左咩

係 因為香港OT board未正式批
冇咩人夠膽報

早幾年高登個邊十個有九都唔睇好東華RT MLS有牌
因為好多中學生以為accreditation 可以一開課程就做到
而事實唔係咁
例子:港大09 年開辦藥劑學 12年第一屆畢業生畢業前先正式批
http://www.hku.hk/press/c_news_detail_6811.html

港大開冇人敢質疑 城大開獸醫就被批評
就係咁現實

所以放心 interview俾心機呀

係 因為香港OT board未正式批
冇咩人夠膽報

早幾年高登個邊十個有九都唔睇好東華RT MLS有牌
因為好多中學生以為accreditation 可以一開課程就做到
而事實唔係咁
例子:港大09 年開辦藥劑學 12年第一屆畢業生畢業前先正式批
http://www.hku.hk/press/c_news_detail_6811.html

港大開冇人敢質疑 城大開獸醫就被批評
就係咁現實

所以放心 interview俾心機呀

巴打讀緊??

其實係
interview著smart causal, 講英文要清楚明白,唔好1999,同埋最重要係唔好搞錯ot要做既野,唔好答左其他professionals既野

ot最核心想做到既係令client 可以自己做到自己要做同自己想做既野,答問題要有依個concept(但如果佢係問你鍾意睇咩書咁就唔太洗,因為佢主要想睇你英文對答)

要識分佢問題背後係咩意思,問case scenario就要有ot concept,問simple question 對答唔好1999

其實ot 都講teamwork, 因為係multidisciplinary group 既一份子,如果係d simple questions 講到你都好重視依d野都應該會加分

佢個時問 "what is your favorite book", 我答"my favorite book is harry potter. this book is about xxxxx.... I like how the main characters work together and overcome challenges and solve problems together. It shows the importance of team spirit."

d問題咁standard嫁咩..每個人既題目都一樣咁既

其實係
interview著smart causal, 講英文要清楚明白,唔好1999,同埋最重要係唔好搞錯ot要做既野,唔好答左其他professionals既野

ot最核心想做到既係令client 可以自己做到自己要做同自己想做既野,答問題要有依個concept(但如果佢係問你鍾意睇咩書咁就唔太洗,因為佢主要想睇你英文對答)

要識分佢問題背後係咩意思,問case scenario就要有ot concept,問simple question 對答唔好1999

其實ot 都講teamwork, 因為係multidisciplinary group 既一份子,如果係d simple questions 講到你都好重視依d野都應該會加分

佢個時問 "what is your favorite book", 我答"my favorite book is harry potter. this book is about xxxxx.... I like how the main characters work together and overcome challenges and solve problems together. It shows the importance of team spirit."

d問題咁standard嫁咩..每個人既題目都一樣咁既

因為係group interview, 一條問題全部人都要答,但邊個答先就睇邊個搶到先

我都算幾早報,,d學生都未考哂dse
in過ot但衰左,已經無乜人in都直接no offer,waiting list都好丫
in過ot但衰左,已經無乜人in都直接no offer,waiting list都好丫

再報
點睇MLS呢個major
點睇MLS呢個major

真係鐘意做lab 先好入
前途幾好 好似係
有冇人知到底第一批ot學生到底幾時grad??

答唔中佢想要既野??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞