消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
香港開放賭牌就得
係迪士尼隔離起
一條龍遊樂設施
中字頭個班只係同你講錢, 港共俾埋來回車飛就得

Nancy 成日話新加坡有外勞所以掂,人哋個d ,唔係請馬拉過去嫁做。 人哋個d 係印度過去做

港共而家話要外勞, 但係所謂外勞就係深圳河以北

大刀會你敢請印仔嗎?

大刀會有幾多人出街講到英文? 印仔黎到同你溝通到?
問題你唔包住宿呢
萬1-2蚊請個大陸倉仔 再租劏房閒閒地5-6千 食飯1日100都3000 計返咪同大陸差唔多
一係去盡d 做3和大神 去地盤炒散再訓街 咁就有得諗
Big 4 冇大陸partner?
全部big4 會計佬減1/3 人工都大把大陸人做
建議big4 一半職位減1/3 人工請大陸會計師

節省成本提高效益
融入大灣區發展

唔好話人哋唔識做 big4到到都差唔多
根本就應該引入大陸工程師
你睇大陸起港珠澳大橋幾偉大

中國香港工程行業應該向祖國學習
唔好下下延期
Big4 會唔會cut 一半人手?
大陸會計師好平
而家新香港人都叫大陸做內地 咁親切

好彩我身邊無新香港人

如果放係20年前仲會做到
宜家支那廠對支人都做唔到啦

同埋死城唔係到到有
近香港既最近都要近從化果邊先大機會有
但果邊比你高鐵直到香港都要個半鐘頭車
龍華果邊唔平租啦
咪就係stem 科學園果堆工種
香港傳統工程收得皮

即使日後香港比歐美制裁
都仲大機會過支那先
仲要過機咪關口
住英國得唔得?
如果aim技校畢業生或者中老年人有可能得
因為老左想進廠都有點難
等睇到尾旨在養多幾十間DJx出黎,

R&D(incl.抄料,買人產品ReverseEng)就港豬出,到成事就返大陸造谷人地GDP!!!)
所以出面果堆留港VS移民既post 我都唔知屌緊咩
明明對留港撚而言
呢樣先係最重要
重要過英國牛油多多聲

習講明要谷工業谷科技
點解首要要搵個支人做創科局局長已經講哂香港未來既定位係咩
做到呢兩樣野既人會好著數
仲沉醉係過去easy money easy come 既人會好快get out
偏偏呢點連登好少有人開post 講
根據香港的法例,僱主僱用外籍僱員時,必須為其繳納強制性公積金 (MPF)。因此,如果香港僱主聘請外籍勞工,則必須為其提供MPF。這也適用於其他類型的僱員,如本地僱員和兼職僱員等。
我相信中國建築,中國銀行,中國移動呢啲支那公司全部會換哂支那人,一個香港人都冇。
我意思係全部上述既工種比人取代緊
唔係全部果行人比人取代
同族例外
放心 呢種工資水平會帶升哂近港既大灣區城市 變相推高埋香港
關口貴過香港新界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞