消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
問前了解一下國情
工廠文員,工地文員有鬼香港一半人工

咪講明毋須居港 可回內地居所點解要住宿?

廠區大把工連飯
走水貨/代購實超過交通費,kmb/鐵路有月票
新加坡呢種做法就正常嘅,因為佢哋自己睇唔起啲馬來西亞人

係香港你咁樣睇唔起,佢又話你同族歧視
形式上要維持兩制方便工商金融,當然死要維持門面,寧願形式上有幢關口實際上唔用比外國人睇,外商想撈好處好似馬斯克之流自然會配合,二十年前已經有班土共話兩制應該只限經制啦
澳門人得幾條路
一係做賭場,咁唔一定係荷官嘅仲有其他職位
做公務員
自己做生意開cafe餐廳
去香港發展
元工已經勁近中國, 上落班時間有廠車接送,公司有飯盒

放工大約5點,仲有時間走貨搵錢
可能香港遲啲會有特急車
你想講文職定係咩先?

就係香港廠佬同trading 計,佢地好早已經將成隊sales搬上大陸,香港遙距操作,點會調返轉請外勞嚟香港做?

都係嗰句香港商家佬如果啲嘢搬得走嘅已經放晒上去大陸㗎啦
關口日日迫爆
元朗來回中國應該仲快過大把人去銅鑼灣,九龍灣開工
人工10000 實出5000
佢地都仆落黎
係香港玩正宗莞式
啲撚樣連跨區都唔想呀
仲叫人跨境
政府資助班外勞搭高鐵咪得
當中最急切是機場三跑工程,需要數千人工作,否則無法推展。

又話起好嘅
僱主直頭要thank god 喇,啲租唔出嘅樓宜家可以市價扣人工,真係一路收你租一路賺你廉價勞力呢個政策真係大顛
即係話如果一個大陸做開文職嘅人,點會落嚟做倉務?而家香港請嘅一定係啲苦力,厭惡性,長時間,但係又要平,我唔講住宿淨係香港食飯都貴10倍,計埋日日坐車返大陸去邊有錢剩?
我當你坐車一日來回$100,食飯一日$100 ,一月都去左5000,而家綠頂小巴人工12000仲要早更夜更唔做得因為太早未開關太夜又走唔到
工程界之前好支持三跑
唔覺澳門衣食住行高過香港,係澳門租一千呎樓都係萬頭
老老豆豆,住大西北唔鐵嘅出市區來回分分鐘都2-3 個鐘
真,無限開OT
西九去福田都係4個字,仲快過北區坐火車去,到時有月費計畫後都估有啲人會搬去福田
中環一早就成班普通話人都唔係近呢兩三年嘅事喇
政府應該第一個響應政府政策
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞