消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
白領office工和飲食會係最快用轉用內地人。 現時落得嚟嘅一係高學歷嗰班 一係大媽。 親身經歷 高學歷嗰班普遍學歷同知識都比香港大學生高,好多年紀輕輕已經係碩士博士。 重點係人地同你同齡但做野表現成熟過你好多 認真好多,仲要人工隨時低過你都肯做。嚟緊香港嗰班專才fresh grad出黎會難啲搵工。
返翻去幾廿年前包伙食學徒咁,俾張碌架床你當提供咗住宿
問題係基層 多數做 飲食 地盤 裝修 運輸 依d
全部都吹緊風要入外勞

今日有線依個新聞
https://bit.ly/3ZZ2GA7?fbclid=IwAR0NySH3RDGcbO71FDBdNP63GV3PF93nPGZdgH8BcPqUpxL221M0ZBiLvwk&mibextid=unz460
外勞拎住香港人工中位數,再唔洗係香港到住,唔洗係香港食野買野,爽到呢,建議政府唔洗佢地交埋稅就仲好
應該會玩停屍間(太空倉)
一日兩盒飯
好多白領工其實好多搬左上去好耐

例如廠佬trading sales
Call centre,operation,仲逾搬逾北

銀行RM都請左大陸人好耐,專負責大陸客,但呢堆人工香港價
食野我就覺得仲貴過香港
連鎖快餐、生活日常用品好明顯
租務市場就無咩留意
請到先算
香港老細又唔會用香港價錢請大陸人,一定覺得唔抵,調返轉用最低工資扣番啲使費,點落嚟
如果你講大陸啲低下層,可能都住到冇雷公咁遠佢來回香港幾耐
有錢去生錢先最保障自己
做定期夠穩陣
你有咩技術
大集團 係深圳租屋 一車車 車黎香港返工咪得
包食包住 最抵工資 計落都有著數啦
我未諗到有咩得
例如飲食工街市工已經好難,開得早收得夜,機場工廿四倉可能得
高鐵準備出月票

美團騎手的人工
以前一星期跑2800, 現在就只係跑到2000,但依然有中國大學生跑去做,所以願落香港打工的人點會少

我諗起公民黨當日支持單程證的理由係中國人點會為少少公屋綜援落香港,因為呢班友識開的係中國中
,
但大把人係一世人都上唔到中產,呢條鬼門關門政策就係益中國的低技術人員
萬頭人工每日過境
真係 $2 蓮塘口岸大法 先維到皮
瞓咗幾耐?3年?
變返7、80年代
我舊公司係IFC

已經好多人住深圳返中環
可唔可以引入公安,反正都差唔多,人工又可平啲
同鄉、親戚 假結婚 直情自己圍內公司 冚族移左落嚟 之後上返去 大把喇
佢有錢住關口就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞