消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
零零後家庭背景係走兩個極端
出自問題家庭已經玩完
唔係for 啲深圳人啦
係for 再遠啲既山區居民

係深圳光明城站起個集中營, 再同中鐵傾朝早6點開一班由光明城站直到西九高鐵, 計埋車錢成本點平過請香港人

記住, 呢個計劃係for 中資公司慳錢用, 你地啲港豬公司繼續請香港人咪唔夠中資平囉

跟住再搵啲五毛係咁洗版話唔理黃藍, 中資XXX 好抵屌呀
同埋遠少少雲南已經無工作機會
咪係深圳起集中營關住呢班人,日日原車落香港開工,放工就上番去
3000 多數都做廠啦, 一係就痴屋企有得住
當然總有啲貧民窟
專才計埋條數,拎証申請埋公屋,兩邊就可以自由渡假,反正腥下出嚟本身賺唔多,有批中年甚至就退休嗰啲拎埋証岩岩好夠歲數夠資格批公屋拎埋生果金,返去又唔駛做幾千蚊夠駛有突,不知幾爽

大灣區啲濕鳩樓就留番比額頭鑿住「水魚」嘅腥港中坑老坑慢慢簡慢慢投資同渡假喇
本身港共同一眾收成期想推外勞
搵個寬免堂皇嘅理由唧

根本移民先係正確選擇
唔計政治
宜家係改造緊香港去迎合支那
無返10年時間都搞唔完
你要係香港發展既,點解唔等佢改完先發展呢?

其次支那骨子裡都係崇洋
早十年有眼睇哂啦海歸派幾咁著數
海歸派係支那基本上係二號天龍人黎
幾多空降case大家聽唔少

如果仲後生既
真係寧願出去捱返4-5年再先好過
仲要落嚟生就有身份證
正呀, 仲要唔駛交稅
迫人移民
IT同工程要睇邊一樣難取代

如果個職位係靠年資+專業牌既好易被取代
但如果個職位係一定要有相關技術先做到,牌都無得考果種
呢批會頂到最後
工程先易

而家大部份都中資
全方位由阿工去到工人都係大陸人, 有咩咁難
乜重有架?
都好既
要維持服務質素,係愈多人愈好
勞工市場關人蛋治
而家零零後有父母養唔再需要工作
KK園區
武漢有大量學校
但當地無足夠機會

畢業前就連招聘會當唔洗攪,直接叫校方派同意書問願唔願去深圳住集中營落香港做工

女學生要比學校領導試食
男學生就交一千銀報名
腥港公務員話到少少事嘅,嗰啲職位高少少嘅,其實好多都係所謂「天龍人」嚟,係超級超級超級離地,十指不沾陽春水嗰種
直接送D錢上去算啦咁
睇邊個出雞出豉油囉
深圳近關口既地都起樓起到7788
你要搵平地得香港呢邊起

計計埋埋等於要起個新市鎮出黎
條數我唔認為呢幾個細公司會比得起
咁搞法福田皇崗羅湖d租應該會升,香港既話比較基層既職位實頂死晒

其實武肺前都聽過有人即日來回咁返工,坐鳩鐵/直通巴黎港島
睇你個技術易唔易比人取代
所以話連牌都無得考既會係頂到最耐

當然對香港人黎講,無牌但又有技術
呢個概念會好難明
你問我香港有啲咩係連牌都無得考?
我就覺得係無的

講啲古靈精怪技巧啲大陸佬一定勁撚過香港人
香港人比較好既就係通常, 係通常較為守規矩

所以會計 工程好多都鐘意用香港人, 不過可惜將會洗牌
工程consultant 連杜拜 塞班島嗰啲都係搵A字頭香港分部設計
有咩工守得住
所以中央一早就強逼香港起高鐵

光明城 龍華嗰啲搭高鐵落西九都係20-30分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞