消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
香港都有唔少深圳原居民落咗嚟
咪同去街市派貨一樣
大場出面請, 跟住要指定時間去到某個點集結,跟手就車人去各大街市
做耐左就搵大陸工友考牌做埋車頭
即係唔洗交稅喇
通訊地址寫大陸你點告
我就當騎手一個月搵八千

香港班小巴公司老細都係想12,000請一個人

中間差4000仲要未計啲使費食飯交通,計算埋差距就好少好少但坐車三四個鐘
你自己睇街市用幾錢請企檔,兩餸師
呢個價位係香港只請到老野仲經常無人做
而低價就請到中國後生

就算唔係大集團下的檔咪比錢aa 請中國佬
你啱喎,所以呢個政策最大鑊嘅地方係等同拆關,一車車落嚟做嘢仲勁過專才計畫,然後7年後呢班低收入做飲食做地盤賣勞力嘅低下階層好大機會辭職咬綜援呢個完全係一個輸入低材同長遠加重政府同醫療負擔嘅大仆街計畫
骨場大量新血
咩本地人打工就唔洗坐車
你知唔知香港有幾個地方離關口近,仲夾過屯門牛去港島
正,做雞都正式合法
街市送貨呢啲地獄工,以我所知一般都頂10幾個鐘,夜晚12點返到第二日中午12點,跟住中間係咪坐三個三個鐘車返屋企唞訓四五個鐘再坐返三個鐘頭車出嚟
現在街市有建華,家x果類大野
再加埋the link

成班圍爐傾好就可以用盡呢條政策
個個外勞住福田口岸 邊境隔離?
愈近香港啲樓就愈貴
留港撚又贏,香港大把廉價勞動力經濟一定勁增長
一日未到apocalypse,香港人只能屈服。
我淨係講出實際嗰個差距好細,冇話過香港人返工唔使三四個鐘喎,但係佢大陸做車手可能就係屋企附近做,搵多少少但可能要每日坐多三四個鐘車

香港人返工就冇得揀一定要搵返香港工,如果外勞嚟香港佢要諗埋晒啲使費有賺佢先會有得諗,唯一你話大陸失業率高佢連工都冇開,就可能乜都要食硬食
係你的見解就係單獨檔口為政策改自己既有經營方式唔值. 但如果手下員工人數好多呢

就等於保安清潔公司一個人頭食錢唔多,問題係一個site已經有成堆人,而一間big瑤有幾多人頭
拆關好過啦
大家自己人
等如向全中國派香港身份證,
只係冇投票權.

香港人呢鑊仆街了.
住得近口岸嘅就已經有啲錢
如果佢人頭多嘅,喺大陸搵個位包住宿養一堆外省人,兩三千一個月唔跟香港人工,每日一車車落嚟,可能真係得
交通費攞你命
反過來說, 係中國打工咪又有通勤時間
而額外的通勤時間係唔洗做, 係部車度hea粒零鐘唔洗做就多起碼4千
係中國廠打螺絲,操作電動工具都未必有4千

可能你真係好搵到覺得4千蚊唔係咩
但對中國打工仔就係另一回事
唔係好同意

首先係你指既高學歷果班係指緊邊班
如果單指大學生
咁可以同你講整體上支那大學生既能力仲差過香港大學生成條河
支那好多大學生太多水份,早幾年又大專扮大學
係支那,基本上唔係傳統名校+211+985果批出黎既人
能力分分鐘仲廢過ive
廣州某間大學既英文系學生
Ielts mean 係4.5
自己諗下咩事

而能力同香港大學生相若/更高既
亦都唔會想落黎香港打份牛工
佢地係北上廣深都搵到同香港差唔多既錢,但物價起碼香港既7折或者更低
一係純粹借香港做跳板出國
呢班更加唔會同你打牛工

當然有d工種,本身無咩技術性,純粹靠個牌/年資搵食果班
就肯定最先受形響

但有點想提醒下
呢到開始有人feel到
宜家缺人缺到連維持公司水平都做唔到
有經驗既人請一個少一個
目前講緊缺既係senior
Junior 無缺得咁恐怖
睇唔到班支那人fill到senior位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞