消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
日日都大把人 係深圳過關 香港返工
其實所謂的資格限制大把方法破,唔好信班友
例如要求條友曉中國方言, 跟手就話香港請唔到人
請廚師但要求有車牌,導遊經驗
要比2邊稅?
剩係一程羅湖車都50蚊人工,來回就要一百蚊,仲要去到大嶼山,要幾多時間返工放工
重點係兩個大陸喱效率隨時唔及一條地頭蟲,邊條柒頭諗出嚟,幻想總是美好的
個個變晒expat
可以直行直過仲叫唔叫有關口
香港用最低工資請
一個月返312個鐘(26日x12小時)
已經月薪12480
覺得已經吸引到澳門人做,更何況廣東個邊
落嚟做老麥都好過係大陸做華萊士
所以政府班友好撚落伍,完全唔知國情,九成仲以為大陸人好窮

外省唔識字嗰啲就可能真係好窮,但係嚟香港做雞以外做得乜
香港撈倉仲高過中國二流大學畢業的白領
洗碗工唔洗識字
老人院係得保健員同院長識字,班亞嬸大把文盲
唔好掉轉嚟講

嗰啲綠色小巴人工咁撚低,搵鬼做啊?

車主自己唔加人工係要賺到盡,請唔到人市場定律喎
外勞去澳門做嘢從來都唔係志在個份人工
而係可以靠做水貨客/代購賺外快
(幫大陸人買名牌嘢/化妝品先賺得多)
外快嘅收入分分鐘比做外勞嘅人工多至少兩至三倍
因為疫情前外勞拎住張勞工證(俗稱藍卡)可以無限次出入澳門

然後本地人就真正完全被邊緣化
試諗下八九千可以請到保安清潔
而九千至萬零就可以請到大部分文職
你本地人仲邊有生存空間?
你請唔到人係因為待遇衰過撈保安
屌9 本地人唔做係想點
應該好快可以請濱妹做家傭,哈爾濱。無理由益外國唔益祖国。
當然,原理上其實似新加坡比馬來亞人的工作證件,只晌新加坡返工但一放工就要走人,不過香港整整下就會間接比佢地愈留愈耐
咁我想問大陸做白領會唔會落返嚟做倉?
你仲要諗埋交通費住宿食飯喎
人工高一倍使費高10倍
同感
水客/代購又係額外收入
No
好多地方返工深圳住仲近過你住天水圍元朗,返東鐵沿線仲要返工一定有位坐,對大陸人黎講好吸引,外勞平極都萬頭一個月,大陸萬幾蚊係好高人工,一定衝入黎做
真喎,馬阿木自己炒輸中環商廈,搞到啲小巴人工咁低,調返轉又話人哋唔想做,食屎啦
仲可以帶貨搵其他收入
以澳門為例,一開始一定係住大陸關口附近
然家當大陸關口附近嘅樓開始貴
就慢慢再住遠啲
而家大把大陸外勞住中山但係照去澳門返工
返/放工時間總共3小時以上
羅湖坐車去金鐘,可能快過大西北啲人
就算要打88折換返人民幣都係吸引
東鐵線而家仲要直落金鐘

返工點會唔係政治呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞