消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
以前餐廳好多學生哥做part time搵錢 依家真係冇乜見過
劏房必勝
正,可以學澳門人藍領、白領 月入6656,外地勞工萬幾至2萬
你以為政府工走得甩
唔好同講咩唔會炒
呢個地方冇guarantee可言
住屋根本係轉移視線 ,大陸人落黎做野 一野推臨個市場,到時個個搵6百7百一日,月入得番1萬2萬,連香港人都再上去大陸住,唔好講大陸人。
一日600?你就撚想
一個月得三千蚊到架咋
澳門本地人有政府保障 師9 都有2萬up
唔知了,都係去睇澳門討論區啲澳門人講
到時$500任搭
都係我地交稅補貼
到時個個比唔起香港租金 咪上大陸住囉 加速流散 冇晒香港人 先係最終目的
所以個個走去做外賣美團同埋滴滴出行
澳門討論區話外地勞工係小紅書講有幾個offer任佢揀,澳門人連見工都無得見
地盤佬的士狗之類低學歷低技術藍絲老坑,個回力鏢中到啪啪聲
政府到時會有交通津貼啦
趕返本地人上大陸住
長遠都係降低本地消費力,
本身已經一個人做三個人嘅嘢 出一份人工,
最後出三份產品但係得一個人有錢買, 其餘兩個食綜援食老本。

而家仲要拎三分一出嚟請外勞,本地消費再底三分一

假設本地消費原本係100, 得3 分1 人有糧出,33.3 蚊, 外勞分多3 分1,剩3 分2 =21.9 = 即係而家本地消費得返廿年前嘅22%左右

新加波聯通國際就可以咁玩,大把外國生錢 ,xg食老本做非洲生意就
狗巴月票包每日兩轉 B1,79K 直頭任屌,咪日日磨巴士過關囉
其實每日都進行緊,一場武漢肺炎現形。
其實小鳳姐都係武漢人
乜大家冇心理準備過呢日咩??尤其2019之後??

"農村包圍城市"一直係党必殺技,攪掂人口三角頂同個底,你班終鏟留港豬仲可以唔聽話??

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞