消息:政府研究准跨境工作毋須居港 可回內地居所

560 回覆
30 Like 257 Dislike
無錯
過多十年,連BNO 5+1果班就settle哂果陣
呢班就會係另一個天龍人(前提係香港仲有得發展)
如果佢外省妹做廠就住廠啲宿舍包食喎

如果個香港搵份外勞工,佢要自己搵宿舍交通,條數差唔幾多
Exactly
如果嗰件嘢一定要喺香港做,要有返咁上下能力學歴,要請返個差唔多嘅大陸人係唔容易,因為佢咁嘅能力喺大陸可能都已經係人上人
上面澳門會員咪講得好
已經唔係得住近關口的會搶,住中山都去搶
因為坐多陣車人工高好多對中國人好吸引
有無人覺得政府其實做咁多野
最主要目的係想禁番低香港人個人工

同大陸拉窄番個差距
當搵錢方面大陸同香港變得差距唔大
香港人就好自然會想試下北上搵食

係政府層面咁樣好自然就令香港人願意離開香港
將錢/資產帶上大陸
一切都係配合黨既政策
有d根本係9黎
好似運輸業又話要外勞
左軑車同右軑車點match 埋已經難搞

到時等睇多幾個馬路炸彈
幾錢車費
澳門細地理位置同香港有啲唔同

香港過咗關都要好撚耐先到市區,嗰度起碼都要加個一個鐘
呢頭先批八千幾個專材Visa,而家又研究跨境工作
係中國有賓周難搵工十倍
老少少已經比人趕走,公司寧願用同人工請後生
最殺食就係撈左幾年已基本上手的人

現在大把廠如果要住係要扣宿費
youtube有個叫打工妹小鳳都講過
講到冇人屌啲天龍人就唔會落嚟取代咁
咪照講普通話
你驚啲港豬會掉頭走咩

仲可以食埋啲支那遊客, 到時留港準備好似廣州人咁
一個侍仔講普通話, 全間鋪啲人就佢
唔洗返工既,做老闆既都會支持
但明明大部分都要返工
唔難搞其實
之前好多未疫情之前好多過境巴都已經係搵大陸佬揸埋香港段

所以你見封左關點解無多到司機, 因為全部返晒大陸
有無諗過一個人係深圳一個月搵幾多?

有無諗過深圳租間房要幾錢?

如果你要住係深圳住得平d, 搭車去過關要幾耐?

仲用緊25 年前的思維

疫情前,我見到一大班早廿年係深圳買落樓,日日返上去住的香港人就大把。
連老綜都唔俾佢地咬,庫房無錢,訓街執垃圾食啦
搞事就出防暴隊對付
點解一定要市區,元工同元朗大x街市咪又經常請唔到人
都係近關口,以前深圳有個村仔住空姐

香港the link,建華,家咩可以坐低開會,係大陸整宿舍
提供住宿,接送... 相關成本係人工扣
絕對平過請香港人

做熟左自己開埋奴隸市場做aa賣人
連燈仔搵開50k點會明
13k一個月渣車大把人來搶住做
一人扣8k來做住屋伙食津貼乜都夠
仲未計大佬細話要中位數請人
分分鐘月尾仲有錢剩
係呀,係呀。你講得啱,都係黑暴。期待香港人工與國家接軌。
下一步係咪開放呢啲撈鬆仔女嚟港讀書
要自己係香港租太空倉,係關口租屋就當然影響吸引力
但我覺得香港大企會率先係中國整宿舍再一車車運香港番工

而點解街市,夾菜師會奶野
因為都係人工高出履歷要求太多,而且行內有大莊易傾

攪完就到廠區,因為需要人手多而地點集中
日日就似落貨一般落工人
市場需求問題
做個私補好搵好多
搵夠提早退休啦你
再人道立場開放撈鬆仔女嚟港讀書
為份工避殺校所有香港教師支持
跟手全家派身分證
3000月入係支那都難搵地方住

家下廣州白雲區月租都要近千人仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞