明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
另一邊係邊個? 你班連登仔
送你係發明又點,發陽光大又唔係你
Parry this you filthy casual
清軍白甲兵笑而不語
百戰
好似唔係話明代初期其實已經有仿日本刀, 而家所謂戚家刀或者苗刀等長刀, 戚繼光稍為改良就立入軍隊編制, 不過最初都係用作副武, 畀火統手做防身, 而家見到嘅戚家刀法(辛酉刀法)都係簡單易上手嘅戰場實用刀法, 戰場上未到埋身肉搏血戰都唔會拎副刀出嚟, 就算係戚繼光陣法前面就腰刀盾牌手, 跟住長槍手, 狼筅手, 鏜鈀手, 三眼統, 烏統槍手, 完全冇長刀份😂😂😂
咁撚靚咪打輸囉,傻鳩
因為係來自日本刀技術
關鍵就係唔適合馬上面用
睇下日本人自己騎馬打仗全部都係用長槍

清朝係騎兵立國,極重視馬上作戰
所以好自然刀型會傾向發展至闊身同彎刀
因為騎馬既沖擊力太大,幼刀會斷
而且馬上用既刀法唔同,所以一定係彎刀
真係
一係就要自己個仔先教 傳下傳下其中一個唔撚想學就直接收皮
當係寶咁唔撚教外人 雖然都真係寶黎既
但傳唔到落去都冇咩用
西方學院制同東方師徒制個分別

儒家思想係害撚死人
唔好比佢鳩up 2句就當真
我記得有套 鑄劍大師比賽
要從現實使用情況去測試

硬唔一定好
仲要計埋把刀既重量
峰利度
柔韌性
等等……
明斬百人斬?

實驗證明:
其實各地都好多失傳咗嘢鍛造技術
家傳秘方唔奇
釀酒 醬汁 食譜
越南蓮藕絲都曾經得返幾戶人識整
刀勁又唔代國富兵強
刀勁都係會輸俾鎗
你覺得唔夠補返個Material science focus 既PhD, under mechanical Eng
連法國人同考古學家都仲考究緊法國有幾長歷史,連登仔一句就話由人地建國開始計,質素果然無令人失望
儒家主張有教無類,大眾教育喎.邊到講過師徒制?
秦同隋呢啲朝代先係啦,最多兩個
唐宋元明清

明去清失傳

咁明之前嘅唐宋元嘅苗刀前身係咩刀?

好奇問下
人哋有乜嘢就寫低佢,出埋書,唔怕分享

傳統思想就傳男唔傳女,外家唔傳,徒弟留一手,長子嫡孫無心學。自己玩死自己。

雖然都有人寫低,但久唔久又燒下啲書
(唔識9up), 首先定義下苗刀係指雙手刀, 長刀身, 全長1.5米左右, 咁本身依類型嘅刀都預咗唔係戰場上主力, 一般單兵使用嘅都係一米以內嘅短刀, 多數作為副武器,單手使用, 北宋步人甲重步兵有斬馬刀(朴刀)雙手長刀, 唐刀就直刀多, 蒙古人馬上打天下嘅就多數都係短彎刀, 方便馬上使用
硬度高咪易斷
隋朝連明君/昏君比率都係50:50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞