明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
苗刀:

清朝D刀柒到,滿清佬入侵中原,發覺斷絕左 中原漢人個種 美麗文化傳承/審美觀 得好緊要(睇髮型/官服 都知)

清代刀:

清末民初大砍刀:

其實中原同日本個刀劍 發展史係咪咁?
唐刀 > 傳去日本 (倭刀/武士刀) > 兜個圈 於明朝傳返入中原 (苗刀/彷倭刀) ?

如果明朝不滅,苗刀可能好似武士刀做到國刀
苗刀係明朝?
因為失傳. 唔知你有冇讀鍛冶學...
鋼材越差同技術越差, 就要加寛同加厚刀身, 如果唔係好快斷.
雖然日本刀都世界數一數二. 但大馬士革鋼刀仲犀利, 其次西洋細劍.
好多人以為細劍好易斷. 事實相反. 因為要同樣重嘅鋼打成咁細條, 所以硬度反而更高.
好似係戚繼光抄鳩日本仔整出嚟
國粹
清朝係中國 top2 最垃圾朝代
幾靚

係唔係日本傳番入去
定係傳左去日本跟手失傳
民間重有人用,傳到而家
咩叫實用
軍用實用?
軍用由16世紀開始步兵主要武器都係槍 火炮
近身武器都係衝鋒用
而衝鋒點都唔夠長槍
馬上用又唔方便

民用實用?
一無論明清都唔容許你拎把咁長嘅刀周街行
就算比都唔方便,又大又重
仲要貴
打起上來如果地方窄分分鐘衰過摺凳

咁無需要就比人淘汰架啦
同埋清刀柒係有原因
滿州人係游牧民族,騎射為主
加上本身資源不足,冶煉技術自然就會弱一d
吳三桂呀
It can kill
你用明朝既劍, 斬清朝既官!?
偽命題
你咁係假設左滿州人係中國人
被殖民統治唔可以當係皇朝之一
正如土耳其史人地唔會將羅馬時期當係土耳其人時代
日本人唔會將ghq時期當成美朝咁看待
點睇征服皇朝?
咪就係
自己諗
你用呢個例子既話
鄂圖曼都自認係東羅馬帝國繼承者
實際上鄂圖曼帝國比神聖羅馬帝國更加接近羅馬
如果唔係有李自成

清人由頭到尾都打唔爆關寧鐵騎
留名學嘢
真正既漢族文化係南宋收皮既時候已經失傳
講出黎會坐監,算啦好嗎

大家都知支那幾撚小器架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞