明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
你暗示
我舉報左你
It will kill
但唔好忘記
和坤死後
清政府剩係鹽稅
少收咗超過一半
即係和坤貪得嚟係管到班人
主要原因其實係成本效益問題,武士刀製作成本太高,唔適合大量部隊裝備。
五你老母咩
你有無拎起過刀同長槍呀
要去到兩步以內刀先可以同長槍55波
但無人拎住把長槍可以比你入到咁入

快你老母咩
我一支米半長槍掃落嚟你快比我睇
擋到都腦震盪
係咪好似中國功夫咁Template式

其實以前中國__ __真係好勁
外國人都比唔上 係後來失傳晒

講真我真係唔信失傳咗嘅會勁,全世界最多失傳嘅嘢就喺中國,拉埋隔離左右啲國家,上下朝代嘅歷史當做自己嘅二千年文明。

勁點會失傳,失傳點會勁。

東洋西洋咁勁就係因為承傳。柒就柒,認咗佢咪去進步,係都要搵啲死無對證自我滿足嘅理由。真係好鬼核突,唔係話#40巴打。
我先唔講你呢句嘢幾錯漏百出
我當係啱
flintlock幾時開始傳入中國:
明,去到明末清初開始為主流
苗刀開始幾時無人用:
明末清初
你完美地係支持緊我論點
中華民族係近代玩大統一民族主義先作出嚟嘅嘢
中國少數民族夠有俄羅斯族、朝鮮族、哈薩克族,咁你會唔會當呢俄羅斯、韓國同哈薩克歷史話係中國歷史?
元清只係殖民統治呢樣係冇錯
因為個個朝代都係唔同國家中間唔係一定有承傳關係?
仲要鍾意玩種族大滅絕(例如滿清)
利申:鳩噏
啱呀 以前地球得一個洲添
鑄造技術嘢好易證啫,你對翻唔同年代嘅出土文物已經得
點解會認為燧發槍一出現,即刻好似打機咁,升級完成。大佬呀,係咁易,清朝就亞洲強國。戰術構想跟住成型,跟住重要攪好耐先知真正點正確運用,先見成效,先能夠完全取代冷兵器,
勁人做到野交數,自然亦有大把方法貪入自己袋,乾隆唔通唔知佢貪咩除左能力極高極全能仲要無私清廉忠心,應該得諸葛亮
三次入關都係搶完野就算, 唔敢長期戰, 因後金唔夠資源, 人力同明朝差太遠
清中後期比嗰四位漢人㩒住嚟食
又真係唔係咁講
手工藝既範疇有太多類似情況
樓上有人講過既大馬士革鋼
羅馬既夜光燈,中國既汝瓷
以前有太多野成品率好低
高技術同易普及係兩回事嚟
16世紀線列步兵?要靠陣形/障礙物配合,例如西班牙大方陣會配搭大量長槍兵,或者玩防馬柵/三段擊,都未到排隊槍斃年代線列時代衝鋒主力係刺刀
少昏君唔係我講,係浸大歷史系班教授講
唔係項少龍打造嘅仿日本刀咩
本身古代中國係金屬冶煉方面係幾領先喎
淨係可以有高溫爐已經好過日本好多
日本刀精髓從來都唔係材料
而係中間鍛打既技術

另外大砍刀有咩唔實用
砍刀唔係反而最實用咩
依家都仲有月圓灣刀,人生馬戲團
其實只係技術係做唔翻以前既剛韌

Btw越硬唔係越好
刀身無彈性就代表易斷
清朝都叫少昏君
有李自成喎
仲邊度有人數優勢
明朝係俾民變同滿清夾爆死
都好鍾意睇煅刀大賽呢套嘢
但係YouTube睇嚟睇得嗰幾集,唔知邊度可以睇晒全部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞