明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
其實每個皇朝都係新嘅國家
中國人成日打飛機話中國五千年歷史
但明明宜家嘅中國得百幾年
唔明點解有朝代呢個概念
只係同一個地方嘅舊國比新國打沉
改個名話朝代更替就係度攞credit
你係都話大清係中原地區top2垃圾國家啦
中國係得一個朝代就係民國
之後分裂左個中華人民共和國出黎
其實個重點唔係呢度,係中共自稱中國文化5000年歷史,變咗所以歷史都要政治正確,有咁大吹咁大
如果計技術應該係越王勾踐劍, 菱形花紋好似外星科技!
事實證明漢豬比滿人低等
共朝
一個 post 引哂啲皇漢出嚟
女真人起碼唔會食人,漢人食唔到蒙古人食唔到女真人淨係食到漢人

就算係大清嘅宮廷,女真人認為扎腳係殘害女性嘅行為,但係漢人最鍾意女人扎腳
因為越王勾淺劍本來就係百越工匠製成,唔屬於漢人
露西亜呢個屬於歐洲最弱嘅國家都冇鬧出大饑荒,朱明因為小冰期出現大饑荒根本就唔係理由
要不是我們女真韃子圈養你們,你們早就被張獻忠李自成等等的人渣敗類啃到渣都沒得剩
啱,蒙古人滅咗佢國,做人奴隸話係元朝
由S1E01追起 , 最近我都成年無睇了 , 因為美國太多資深師傅都已經參過賽 , 後期太多半桶水/兼職參賽 , 觀賞性降低

=============

有 VPN 既話 , 官網公開左部分 第1季至第8季 176集
https://play.history.com/shows/forged-in-fire/unlocked
Forged in Fire / 千錘百鍊 (鍛刀大賽)
(9季 234 episodes / 176 unlocked)

Youtube 其實你唔駛諗 , 侵權 report 得好快 .

下載可能要等首播之後四五日先有

唔介意大陸網站就 BILIBILI 都算齊 , 有時加埋機器翻譯中文字幕

朱元璋:元以寬仁失天下
你咁計
咁法國係咪得七十幾年歷史
關唔關數量事
日本只有武士可以用武士刀
大部分足輕只係用矛
明朝因為材料同技術要求難以普及用苗刀
武士上到戰場多數都係用長槍拮人同用弓箭射人
咁戰場一向都係由遠而近, 先炮, 後箭, 火槍, 再長槍, 矛, 近身肉摶先用刀
幾時
共朝
因為時代變左,冷兵器就係唔夠火器黎
照你咁講,全世界都係非洲人,冇咩所謂中國人
唔係講笑

南島語系起源地暫時未有絕對嘅答案,當中國人發現有「南島語系起源於揚子江以南」論之後,支膠就不意外地發揮民族特長

大中華又係度打飛機
我同你打緊仗,我攞槍,我會俾你行入我5步之內
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞