明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
「匈人可能是匈奴人」論都係洋人史學界一個暫時無法肯定同否定嘅假設,結果中國人聞到香味就喺度打飛機整條鬼食豆思路話劉漢可以將羅馬按在地上摩擦嘅不等式

明朝都有長刀 (斬馬刀) 類似日本太刀, 想買把玩下
花拳繡腿
大陸親戚屋企有幾把,純粹當收藏品
冷兵器時代過咗啦,而家都乜人練劍術
古董定新造?
少囉...
無槍好過無啦
依家係講緊刀
俾下面啦大佬
5步之內 我把槍又準又快
啱呀
我唔熟法國歷史啦
但係之前嘅歷史係屬於法蘭西呢個地區
宜家嘅法蘭西共和國嘅歷史係應該由佢建國開始計
係Country同Region嘅分別
人口+民變有冇得諗?
因為有個八府巡案想用明朝嘅劍斬清朝嘅官 畀人踢爆咗就話玩下 雖然個八府巡案都做樣吞咗把劍

皇上為咗以後唔好有人攞嚟講笑 下左一道聖旨 以後唔準再喺公眾場所使用或製造明朝嘅劍
中國五千年歷史依樣野真係見一次要糾正一次
中華文明商朝先開始有文字
畀盡三千幾年歷史嫁咋 唔好再當夏朝係真啦
好撚蠢
仲有師傅永遠都要留一手
教識徒弟無師父
加埋鐘意玩銖9族
同埋傳男又不傳女
幾樣野加埋乜撚都收皮啦
咁法蘭西王國、法蘭西第一、二帝國、法國第一到四共和國係咪唔叫法國?
仲有法蘭西唔係地方名嚟,嗰個region唔係叫法蘭西,法蘭西係指法蘭克人的國家,咁以前法蘭克王國同西法蘭克王國又點計?
好似仲有傳染病
滿人唔係漢人啫
但滿人係中國人喎
英國歷史教科書係咪教英國歷史只有300年
英國歷史教科書係咪教英國歷史只有300年
苗刀係苗刀,戚繼光既戚家刀
戚家刀係為左對付倭刀而產生。
最主要係分別係戚家刀刀顎上刀身部位係可以手持。使用方法同傳統日本刀套路都唔同。
另外戚家刀同倭刀鍛造方法都唔同
https://youtu.be/R6K5ehj1YpQ
可以參考上面
食狗肉都係漢人陋習

中國自古已有食狗肉的習慣,西漢開國功臣之一的樊噲,其本業就是屠宰狗隻,明朝的著名對聯「仗義每多屠狗輩,負心多是讀書人。」亦顯示了食用狗肉的普及程度。中國不少地方的人依然食用狗肉,較著名的菜餚有江蘇的樊噲狗肉、貴州布依族的花江狗肉等。當前狗肉食用地區主要有東北三省的延邊、牡丹江等中國朝鮮族聚居區、貴州、廣西、廣東、湖北、安徽、河南,另有海南、雲南、江蘇、山東和湖南的個別地方,以及福建客家族群聚居的閩西地區。渤海人也喜歡吃狗肉,此傳統似乎從那個時代開始。滿族人、錫伯族人、蒙古族人、藏族人、畲族人等具有不食狗肉的民族傳統。
披甲既戰鬥苗刀有兩大問題
第一破甲能力弱且有卷刃既風險
第二在戰鬥中苗刀應用範圍極少,長度尷尬,長度不夠戈矛槍,靈活到不及中國砍刀

應用範圍多於遊俠兒用(但係遊俠兒都唔中意用)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞