明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
成日勁唔知醜咁稱兄道弟
好熟?

It will kill
其實xx王朝唔一定係形容本國人王朝
例如埃及27-31王朝係波斯人、托勒密王朝係希臘人、有一堆其他中東種族建立嘅王朝等等
英格蘭一堆Houses都係嚟自法國同德意志地區
而土耳其人唔當係羅馬係自己時代,係因為土耳其人認為自己係後來喺中亞遷入去,不過佢哋都自封鄂圖曼係羅馬帝國繼承者

好多被征服都係XX Dynasty或者
House of XX咁叫,主要都係睇你點教點詮釋段歷史,其實叫清朝冇乜大問題,但應該要以被殖民嘅角度嚟講
三段擊
咁英國至今應該無乜王朝係"正統".全部都係法國丹麥殖民,就連而家溫莎王朝都係德國人嚟,全部唔洗計入英國王朝
連登仔即時hand機

點會咁解 原來無真正英國人嘅王朝
但係中国人會將所有外族統治既歷史當正係自己正史
咁德國皇室可唔可以假設係英國人
佢班將士唔撚係漢族架
成班一齊引清兵入關架
係咁同仇敵愾就對冧左佢啦
兩步之內都係槍快
現在進行式
但點解例如日本咁以前都分唔同國家(非戰國時代),技術會不斷學習再進步,我真係唔識,純討論。
手槍幾多步都贏刀
技術勁,唔一定承傳到, 可能收徒弟收得唔夠, 自己無啦啦死咗, 或者係根本唔識教。中國個問題係教育系統幾百年前開始落後。
蒙古有自己國家喇
而且成吉思汗喺現今蒙國境內出世

滿人係依家中國國內嘅民族,但佢哋好後先併入,歷史上同中原王朝係有交集,但大部份時間都係自成一角
因為日本戰國本質上都係同一個文化/民族?唔會有文化衝突
七步之外 槍快
七步之內 槍又準又快
top 1
晉朝
個個朝代都一鳩樣,除左達官貴人外無咩文化可言,超過9成都係啲文盲,農民同生蕃,飯都食唔飽 鞋都無 爛衫爛街 中史最叻吹水
用返班人既邏輯 :

而家英國根本就唔係英國黎
只係俾人殖民緊

170x年前根本冇英國
英國呢個字170x先發明出嚟
讀歷史瞓曬覺都可以試下google
愈硬咪愈易斷,有啲矛盾喎Ching
https://youtu.be/dHWiZZYlRio
以我理解,唐橫刀和日本刀都係𠄘繼自漢環首刀,一樣係直刀
https://youtu.be/KPTRfPDkEV4
日本刀到平安時代開始改變成彎刀

清代軍事八旗兵都係以滿人為主,佢哋用返自己慣用兵器都好正常;加上清代初為免漢人叛亂,禁止民間私藏軍刀,所以都唔會有工匠承繼到唐刀技術。
鳩估變彎刀可能係因為鍛造技術進步
覆土燒刃既出現,淬火溫差令佢出現弧度
直刀可能單純刀身結構唔同
好似仲有小冰河時期
同埋嗰陣時仲未有高產量農作物出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞