明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
無失傳 仲有食狗肉同纏足 外儒內法嘅統治權術
恩將仇報 口蜜腹劍 雖遠必誅 呢D天朝大國既戰狼外交仲繼承到
亂up明明天朝大國
又坦克碌豬又盛咁
歷史可以係嗰個地域/地域既歷史
唔一定關英國事架
依家係講緊有啲人利用元清歷史/版圖打飛機
實情係同漢人只係俾人勞役嗰班人
洗腦洗到啲中國人人好自豪
證明中史真係洗腦工具 大內宣 咸豐 慈禧呢D搞到 喪權辱國 自北京逃亡
仲可以 講到佢地非戰之罪 萬曆三大征 仲可以係咁話佢昏君
純英格蘭本土血統既王朝中世紀已經滅絕左啦,之後個個王朝唔係有北歐王國血統就係法西德三區mix出黎
https://youtu.be/Ve1MtBDK6FM?t=171

有無舊左d, 超聲波刀切得仲勁喎。
打通遼西走廊入先可以長期管治華北平原

後金直至松錦之戰先將明軍關外勢力打剩山海關
好巧妙咁講埋Top1
徐皓峰腦補,師兄唔好當真
于承惠 係度應該無咁流
I mean 戚家刀,如影如響之類,電影設定同戲劇效果居多
的確有戚家刀法流傳落嚟
我無研究,但我肯定唔係好似電影中刀棍合一,普通士兵無可能短時間內掌握如此複雜技法,反而係用鴛鴦陣之類陣法彌補明軍與浪人武士之間的武藝差距
大砍刀

重劍無鋒
唔理個Region叫乜春啦總之地方同國家有分別
同埋嗰堆唔知乜野帝國共和國乜都好啦
佢地都可以叫法國
但係同現今嘅法國唔係指緊同一個國家囉
我覺得只要係制度外嘅政權更替都唔應該稱為同一國家
不過你想將法國定義做地區都得嘅
但中國唔適用
因為以前啲所謂朝代都唔係叫中國
反而俞大猷就著有《劍經》、《續武經總要》,相傳其「俞家棍」法集「荊楚長劍」、「楊家槍」之所長,似乎是徐皓峰創作之原型
佢中間俾納粹德國滅國喎
我講晉朝
唔好意思,真係有有冇聽過露西亞大混亂時期?真假王子+大飢荒+波蘭入侵
刀蝦啲無武裝農民就有用,對住有裝甲專業軍隊好難斬穿甲胄,要用長槍集中力量於一點突刺先得
我會覺得西法蘭克王國算係現代法國嘅開始,法蘭西王位都係由查埋曼開始計查理1世
羅馬帝國直頭自己都分咗唔同皇朝
無見過人話要分開叫
佢哋係唔同嘅法國,所以你覺得法國得70幾年(其實第5共和得60幾年)歷史係啱,咁你對法國史嘅定義係乜?
由第5共和開始先係法國史定係法蘭西王國開始?咁法蘭克王國同法蘭西唔係一樣名又係咪法國史?
英格蘭王國國祚係927-1707,國號冇改變,但佢哋中間經過幾個朝代,佢哋係咪又係唔同國家?
英國/聯合王國由1707年成立,但中間經歷過唔同王朝同改過國號,又點計?你係由溫莎王朝計起,定係由1922年改名做The United Kingdom of the Great Britain and Northern Ireland先計起,定係由1707聯合王國成立開始計?
羅馬帝國經歷過好多皇朝,但冇改國號,咁係咪又係唔同嘅國家嚟?
所以武士刀打關刀會斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞