明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
正解
好似係咁...
唐橫刀 > 日本刀 > 日本野太刀 > 斬馬劍
唐橫刀 > 日本刀 + 斬馬劍 > 苗刀
阿拉伯帝國彎刀 > 蒙古彎刀 > 柳葉刀
唐横刀 > 宋手刀 > 大刀 > 民初大刀
民初用大刀應該係因為無西洋槍又無刺刀, 就搵把易整又平既黎派街坊堆人海
多謝大佬
唔怪得支那又成日送錢俾非洲兄弟,又資助人地去大陸供書教學,又送2個學生妹俾人用
原來係想認祖歸宗
教授講都唔係絕對、
讀到大學就係要學自已分析
嘉慶已經on99
俾人打到入紫禁城
覺得雍正之後無個掂
果時未發現新大陸,未有薯仔,蕃薯,粟米呢啲粗生得黎又高產量的農作物
南方主要靠種米,但本身種米中間有好多步驟同功夫,只要其中一part 天氣唔好/唔夠人力就會生產量大降
人口密度唔同,又本身係遊牧民族,呢個無野咪走去搶人地方同野食

當時明係全世界人口最稠密的國家,又依賴易受天氣影響的農作物,結果幾千萬人就係屈係長城以南「內卷」
晉朝? 5 胡亂華
It will keel
晉唔弱
你義和團?
市丸銀嗰把神「槍」
未入關都用緊紅夷炮
戇鳩苗刀個結構同鍛造同日本刀都唔撚同
https://www.youtube.com/watch?v=B2mBMklLSpA&ab_channel=scholagladiatoria
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞