明朝苗刀又靚又實用,點解之後 棄用/失傳? 清朝冇再用?

267 回覆
271 Like 11 Dislike
昏君數同昏君比率係兩回事
西方都有野失傳既,例如:希臘火,而又有記錄真係勁野黎
所以以前好勁真係唔撚奇
同埋陣勢 機關術個類手工野
就算係幻想
古代人幻想都要有個基本野先幻想到同形容到

細個聽話秦朝既青銅拍得住現代刀
不過唔知真假…
寬仁
一黃冠者(道士)與隆吉有隙,訴此詩於句容縣,以為謗訕朝廷,有思宋之心。

縣上於郡,郡達於行省,行省聞之都省,直毀屋壁,函致京師,捄梁公繫於獄。

朝廷答覆:詩人吟詠情性,不可誣以謗訕。倘使是謗訕,亦非堂堂天朝所不能容者。(詩人抒發情感不可以屈佢誹謗政府分裂國家,就算真係誹謗,都唔代表容唔落)

寬容過你依家香港得未? 戀宋都無罪.
真,連蒙古韃子都比唔上
心胸問題. 世界上最小器民族唔係講笑.
大興文字獄,叫後清都不為過
其實,如果真實歷史黎講,真心純冷兵器,明朝軍隊係最好打,不過一唔出糧就唔打lor,所以其實輸比自己朝廷班人。所謂八旗兵其實係廢嘅,嗰陣女真族係玩大砲,先可以同明朝打下。
其實nasa d火箭技術都失傳左部分,唔用就會失傳㗎啦。科技都其實不斷有野失傳,唔係單純因為差,係因為唔用。
唔會. 青銅刀好易斷, 所以你發現嗰年代啲刀通常刃口係短.
其實青銅 = 銅 + 錫, 多數青銅刀都係垃圾因為冇搵到好 balance. 呢個 balance 會影響 hardness 同 toughness 嘅 balance. 啫係把刀有幾利同幾硬.
川浙兵在渾河之戰死戰不退,後金要用明軍的炮先轟散明軍軍陣

大同總兵曹變蛟在松錦之戰明軍崩潰之時不退反衝向清軍大營,一路殺入皇太極營帳逼到皇太極拔刀迎敵
清朝皇帝少,所以少昏君
後面果幾個都昏到冇醒過
葦名劍法是無敵的
根本你帶把刀出街就會話你國安法
日本刀俾西洋劍全方位吊打係啲傻鳩崇日撚日日吹奏
睇開刀劍都知. 最勁嗰幾把劍都唔係日本刀.
攞晒去斬清朝嘅官
21呎內定9步內都係刀仔快
依個theory只應用係手槍係槍袋
長槍本身就係手
笑撚到我癲
陣勢都宜家都用緊,機關術好多都影視誇大咗

青銅器就係因為唔耐用先俾鐵器取代,再到現代嘅鋼器同精鋼,秦青銅唔會勁過現代,只係當時嚟講煉鋼技術最好,秦以武統一係因為重甲同弩箭,同埋文字統一嘅情報戰,當然經濟都係。
陣勢有d咩

咁講風水算命都係有用
打仗啲陣勢喎,風水算命第二樣嘢嚟,個人認為我哋係精神上活係元宇宙,所有嘢都已經被設計好,所以風水算命係合理的
打仗陣勢有咩可能無用
到而家 班扮愛國賤種仲係著住馬褂、旗袍 鬧人漢奸 真正不知羞恥 就算落地獄喺薙髮易服時死嘅列祖列宗都唔會放過佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞