有無人有玩黃金/白銀/外匯/期貨/CFD/EA? (2)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
師兄們建唔議報堂學炒, 準備報 Blackbox Alex/ forex forxxt 學炒用埋佢地出的EA
我都想報ff
想問個新手問題,其實d點差係點睇
us2000成92點差
但只差1美金,其實係咪正常
btcusd又差成10美金
成日分唔清邊d品種係唔值得做,一買就先蝕一截
keep好每個月嘅trading record就可以,有機會打嚟問你
唔建議youtude好多video都可以學同埋睇咗post頂未?
收市睇呢個價無意思收市個時個spread會比平時大幾倍甚至10幾倍,你依家睇個價係收市個價,唔係live,開市搵個平靜嘅時間先睇會準好多
聽日又開始試新ea
hk50 0300 後個spread 30點
痴撚線
ig btcusd 成160點
邊個會玩
啱啱check 咗pepperstone 得30 點
雖然都多
我諗ig 根本唔想做crypto個spread大到傻咗
我呢個係Icmarket
有陣想玩下恆指都唔得,仆街朝早開市
買賣價都差成8-9蚊
又買左咩好野
8-9 hsi都正常,ig就係5左右
無買用strategyquant gen出嚟的,睇下用唔用到
有冇玩prop firm ?

點解咁問
如果你有玩 你會練到良好手勢
個報名費已經要畀成千幾蚊
唔捨得畀
心態問題我都係自己再練吓
練多半年有stable return
我會想去玩
pass左會退 咁即係你都覺得自己會fail

另外challenge 又有rules , 可以令自己跟規矩trade
計開倉成本要睇合約單位,按圖數據睇:
US2000 1lot 開倉即輸 = (1786.84 -1785.92) * 1個單位
BTC 1lot =(30331-30321) * 1個單位
而且以上計價貨幣係美元,所以成本就係1美元和10美元
順境波真係好順
撞正嗰90日係順境嘅實得
但係一唔太順就會放大哂我心態問題
個人會開始急追return
然後就會fomo
然後就好似上面咁either 睇漏嘢 或者bias 大到傻
嚟嚟去去都係break even
咁到頭嚟就到錢落海
由今日開始我唔會再set return target
試多半年先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞