有無人有玩黃金/白銀/外匯/期貨/CFD/EA? (2)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
即係我得閒就望下個signal咩料
見佢開左3-4層先開始跟
但唔按「補倉」,淨係copy佢未來加既倉?
但你又點肯定 幾時先反轉呢
唔使知反轉啊
就算之後再走反方向,至少頭幾層無入,你已經輸少左
利申: 我估時輪金剛巴打意思係咁
你等佢大dd tp後再入場好過,除非你想一齊捱
但我點知下次會唔會又係要捱
博佢大DD完,唔會咁快又黎?
用人地signal係咁,又無得backtest
我有原版ea
但佢呢個ea係backtest唔到
同埋使用條件好奇怪
要係dooprime開個模擬帳戶,再跟呢個ac
但香港人係dooprime開唔到ac
呢排錯得太勁
得5050
搞到我懷疑自己係咪不知不覺做壞咗手勢
結果今日用demo 練咗一陣
又冇問題
我都幾肯定我自己呢個月落trade 同demo 冇分別
除咗間歇性做錯嘢
得閒休息下心態會好啲
有冇人有自己寫EA+用python develop strategy?
想請問用咩dataset會最準?
我試過唔同既source OHLC都唔太同....
寫漏左,想pepperstone + eurusd CFD algotrade
係咪subscribe datasuite 用哂佢啲OHLC and tick data就得
mt4會有個backtest result出嚟
5050勝率夠啦
當你一個trade輸1R,你贏就2-3R
你拉返開睇,其實一樣盈利
同埋你輸既trade係咩原因先?
睇升佢就跌? 定成日比人打SL先開車?
其實broker同tick data suite既bid ask係咪唔一定一樣,定就算唔同都insignificant to the strategy
自己做錯嘅都係得嗰幾樣
1. 無視大tf structure 位
2. 有啲散戶止蝕位睇漏咗 或者升完一段然後pullback 到key level覺得打嘅機會唔大
3. 升完"pullback" 到key level 但係無視咗枝棍都幾大力
4. missed chance (即係兩個potential key level 彈嘅可能性係maybe 35:65)

1 純粹自己錯
2,3,4 entry 加多咗咗嗰criteria
尤其係3
如果真係太大力 我以後會直程refrain from entry (轉咗勢想trade pullback 就相當別論)

其他就真係純睇升佢跌
tick data suite已經係最準
係OTC 市場,OHLC,點差, 所有報價的數據間間都唔同
就算係tick data suite都唔一定做到原始報價.

如果唔係HFT 可以試下幾間唔同broker 的數據, 結果應該差唔多
多謝兩位解答
上次我用metaquote vs 另一個之前買落既first rate dataset
比較之下勝率差左6%
我唔知係咪純粹metaquote太多uncleaned data (同一個period)
我諗我會用sub個TDS用
我覺得mt5 backtest容易啲,所以就用mt5

上個禮拜四五簡直係垃圾級
開始有啲急追return
變相fomo睇漏嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞