放射天團五堅情!娛百狼人殺 & 叮咚五堅情討論(299) 零九生日快樂!

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
依個無可避免
一開始嗰1m可能係得50-100k係狼殺fans
其餘900k係中國豬,蝴蝶,09,鋒澤,婁既fans

加上youtube個ai改咗
首先,首頁唔再推當日熱門
自動播放唔再一個channel狂loop
取而代之嘅係跟據你google朋友嘅喜好,你sub咗嘅channel其他follower睇嘅片,ai偷聽偷睇你日常喜好去推介channel
所以個view自然流失咗班首頁搵嘢睇,無聊開條片由佢自己播嘅「慣性收視」
所以view數下跌係所有舊channel嘅趨勢
單元好笑夠精彩自然會吸引到人睇,根本原因就係節目質素差,無吸引力
講開又講我YouTube首頁都好耐無出現過愚伯嘅片嚕
但機械學到狼王好bug
即係夜晚多一刀 俾人投走又有多一刀? 咁好難唔贏
又有得開槍*
Youtube深明俾你獨大,就算你唔hea做,佢都唔會有大進步
反而百花齊放,佢先留得住班觀眾,甚至吸引新客源
所以佢依家取態應該都會係等你睇多啲唔同channel
基本上就算之前集集追都好,你有一兩日無睇都未必會喺首頁出現
星狼其實唔錯,可以再搞因為大部分都勁過班常駐
係 咁都俾你學到係你叻
不過如果少一刀可能會平衡d
好過場場強神殺狼人
原來范姜同何孟遠上過同一集康熙
好食配置自己同狼隊都係
https://www.youtube.com/watch?v=l0NbNxDuJuA
卜心乜咁撚有錢買多野到
兩個ig post 就有一個業配
可能搵得多過五堅就真
卜心好似成日都去旅行

真係好撚幸福
之前睇過台灣d youtuber 講
業配係勁賺
應該唔係可能多過
係直情
陳零九揾最多錢啦,鋒澤就一直洗錢做音樂,小賴淨識儲錢唔投資,婁應該都有錢,偉晉唔知
卜心初代kol 黎 都係佢自己叻女撈到上埋電視 同期無名d人都唔知去晒邊
卜心follower 9x萬
五堅最高6x,最低2x
Ig po業配以follower人數去開價
仲要業配形式唔止大家最常理解到嘅配晒文案嘅業配文
有啲budget低嘅可能只係要求件product喺四圍玩堆打卡相出現
所以卜心喺台灣可能已經係中產至中產以上入息,仲未計佢自己投資買股票嗰啲
咁買follower咪好著數
台灣女kol/藝人肯露就有好多followers,元元林莎嗰堆,啦啦隊都好多有50萬以上followers,真係睇follower咩
業配完啲公司好似會分析效果同合作得好唔好
之前dcard有post講過行內覺得邊啲kol好 卜心好似幾多人話係好
但人多先可以叫到價
假設卜心可以叫到一萬一個Post
小賴可能叫得二三千
你買Follower無效果咪無下次合作

至於你話女嗰班,廠商都會睇自己Target去揀人出Po
卜心化妝品界應該係Top class,咁化妝品廠商咪會寧願畀貴啲搵佢
啦啦隊嗰班,可能運動用品收益大過搵卜心,咁一定係揀兩個4-50萬嘅,好過一個90萬卜心
點解小賴ig無乜廣告嘅,話哂佢都係五堅情成員之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞