老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
都有道理
根本唔想啲人'買樓'
加拿大既舊工業城市Hamilton(似Detroit)
一間郊區獨立屋都要600萬港紙
1 hour+ drive to Toronto
加拿大要平要去d無人既省/城市
英國細d,反而細城市離大城市遠極有限
咁啦

未計provision呢就130,000, 計埋就×2, 再over1300000, 你自己估算下囉。我咪話稅連provision差唔多20。年年條數都係咁計,你永遠有一年稅係佢度,只不過第一年就畀咗再年年調整啦。
後生仔捱返十年share flat先好講買樓
外國一樣有年金pension
邊個council 日日收咁好?
移英既一部分後生,一部分中年賣港樓,過英國接近full披啦
未計香港收入差距大
換個角度講,如果你係叻叻地,係同一收入百分比黎計香港搵既錢係會多d
所以你越做得耐,人工越係比英國人多
供樓每個月係供多d,但人工加幅多過英國你最終供樓份錢既比例會越黎越低甚至低過英國

唔好講到咁叻做醫生,就咁做個老師護士社工仔
做3、4年都搵4萬港紙,有兩老要照顧就隨時只係交4位數稅
英國人大把一世都搵唔到稅後4皮
仲未計你係新移民過去,又何德何能咁快搵到本地人搵到既收入?

所以講返正題
英國tax唔離譜真係第一次聽

窮人去英國住平區,易啲過返啲大城市生活
但加拿大嘅話,去Newfoundland 咁,聽到個名已經唔想去
你去到40已經50k+ 好慘?
屌,啲好區好似唔平囉....
遺產又唔使比人掠一大筆
笑撚死
PROVISION 都是一月同4月交
即是你都搵左一年錢了

交兩年? 第二年又交兩年咩?
不過連登仔YEUNG WAI FUNG都話自己交90萬稅 ,

其實佢上年交30萬, 突然收入多一倍, 補交埋上年30萬+60萬PROVISION才是90萬
下,上年俾既交今年,今年交既用黎俾下年
每年要交既都係俾一年既稅+/-minor difference
咁都算20%稅…

唔否認外國稅is not as high as anticipated
但係香港稅係低到仆街
講野成個廢老咁
唔係咁離譜,使唔使改標題?
咁又唔洗Newfoundland
草原三省 尤其Alberta Calgary/Edmonton/Winnipeg
係平的 condo 1.5-3m到
但trade-off就係天氣同工作機會
Calgary都算係咁啦
都有100萬人口,正常區真係200萬內有大單位 / 細少少既新單位
如果本身有100萬港紙比到一半買
咁搵一份hea工,唔求大賺,只求一般生活既話其實都夠
而且Calgary都算有潛力,樓都係會升
反而多倫多溫哥華應該爆爆地
當地人稅後收入咁撚柒低但d樓只係平過香港少少
租都係差不多
都唔知d當地後生仔係點買樓
以為英文講得lak就贏咗,因為香港讀英文一劈屎咁

但響英國,吸毒條友啲英文都好lak,lak英文有柒用咩
屌你十皮嘢一個月數都唔撚識計
Alberta recession咗7年啦
自從油價2014年大跌就失業率大增
Calgary downtown 商廈空置率 32%
佢個經濟仲係好rely on Oil & Gas 但無人覺得再會有另一個oil bloom

有人喺reddit問過多温啲鬼 係要同父母同住先儲到錢買樓
而家唔係英國同香港比咩,無情情又返咩大灣區,咁我都叫你返英國舊殖民地印度啦。
我畀過三地稅,比較三地好正常好合理
一句講晒條氣交得唔撚順!交一蚊都唔想比!吊佢老母!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞