老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
仲有樓主FF自己搵百幾萬一年但稅都未撚識計
屌 我當年都住canary whaft夠唔夠市中心
我細妹以前就住Kensington都未聽過日日收
我仲有朋友住望到Hyde park嘅複式 夠唔夠核心

如果你話我哋都唔係市中心 咁我只係想問英國邊撚度市中心啊 你哋日日網上移民係度鳩up完未 好似成個連登得你一個有錢冇人知咩料咁

講到交最高tax band幾威咪又係要返工
又嚟鳩噏作故仔上新聞
歐美最撚慘係你做最低工資都要交廿幾percent稅,交完之後基本上交租食嘢都有困難

香港唯一好處係你打兩萬蚊樓下嘅工基本上都唔使交稅,但係有五個percent強姦金
條友日日FF自己十五萬英鎊一年
咪撚陪佢癲
真係
點計到多過15%
真心我都認得佢ID 日日係度鳩up都唔知有咩意義
英國既樓=洋樓 英國既狗=番狗 英國係歐洲國家歐遊同揸歐洲車應該好正常 英國學校個個鬼佬=香港國際學校

我諗佢應該係想講同樣既生活係英國會抵過香港
你係咪已經畀咗吖?
屌你老母,01咪抄呀,抄就斷賓州
起碼出街食唔駛好似加拿大咁硬性15% tips
硬性20% VAT呢
加拿大都有, 13 定14%
其實出街食冇乜好比,英國係貴,未計vat都係貴,冇乜好比。呢邊超市買嘢係平係靚,又係冇乜好比。生活模式唔同。言歸正轉,呢邊income tax 唔係低,但係真係冇啲L樣下下40%45%咁癲囉
點解唔計NI?
計埋過£50000已經扣緊5x%
根本係鼓勵做廢人
還好,扣完稅夠洗就得

係香港交果d叫地稅
成世d錢用黎幫人供樓

反而係呢邊儲到既錢可以上車
香港人喺層樓度交咗稅啫
梗係得
有連登狗拎住幾千萬現金去英國倒垃圾
點解幻想移民撚咁多白卡黃屍
睇唔到個完全封鎖會員寫乜添
包咗喺價錢到
美國就再加一堆隱藏收費,tax,再要你畀tips
外國稅係比較
人哋真係『取之於民 用之於民』
你香港冇錯係低稅 但啲福利就奀挑鬼命咁
所謂免費醫療要排成日, 老人金又係奀過新馬仔
又俾支那人蠶食資源搞到港豬排期排到死都未有
如果effective tax rate 高過15%
會比你直接打落去用標準稅率

簡單黎講封頂15%係人都知
一係你就唔識咩係遞進稅 有一筆錢係17%就當全部都係

一係你就on9 死都要比多錢政府
無理由你咁蠢份糧會打得爆 但tax planning 都唔識
係 resident 先會徵稅 唔似美國嗰隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞