老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
本身係香港連provisional tax, 年年差唔多交20%稅...今年第一年係英國交稅,計計埋埋其實都係交19%左右。當然,個個月出量唔見20%就真係好似好甘,但係睇大數其實又唔係差好多。

係council tax 同 NI 呢兩條數係以前冇,即使以前要交差餉餵狗,條數都冇council咁大,但係人地council都叫有做嘢,細路係state school讀書堅唔使錢,齋買平校服搞掂。住house又冇管理費,其實可以當打個和。NI就冇得計,但係做足十年嘢到退休就輪到自己攞,咁就當多份pension。

咁樣計計下,其實老老實實打份工又真係冇話唔得,起碼我得。尻叫重稅重稅戈班可能個個年入150000磅以上,又成日資產買賣,日日做買賣秒秒鐘幾球幾球咁賺,咁就真係分身家啦。

重唔重稅都係自己計下數先,唔好聽啲柒頭係度好尻叫貴好貴啦。我以前係大陸做嘢就真係貴啦,30%呀屌佢老母,冇福利添呀,因為我冇戶口呀,重要計住計住個tax break, 唔記得break就一世交國內超重稅同唔會有任何福利。
其實 香港之前有退稅遮

如果冇?

有人交稅 要送2個月人工
唔好弱智,除非你第一年做野
你喺香港交既稅係 今年實際既稅+ (下年Provisional Tax - 今年Provisional Tax)
你點計到20% tax rate,你唔知今年實際要交既稅會扣上年交左既provisional tax?
係香港交標準稅率,英國剩係交20%? 駛唔駛減薪一半
應該唔止一半
連登講英國唔錯
邊有人推po ga
香港max都係17%(仲要係累進max,前面一大截又免稅又少稅),你可以交到20%咁神奇?仲有大把免稅額未計。
差唔多係以前份糧65%
你點計到15-17%
搵得多先甘 搵得少咪唔甘
超出左個舊先重稅遮

英國都係行累進稅

唔係全份人工45%

一個正常 寫字樓工超過42萬港紙一年 英國 最多都係 25% 左右
仲有20%VAT同tv licence
計下數睇下有幾慘,點知冇段估咁慘,咪偷著樂囉
唔好唔記得香港+10%mpf
以為老咗可以拎反
到時都割咗韭菜啦
發完夢未
樓主為咗自欺欺人可以吹到香港交20%
又咁講

如果計NI同MPF,鬥快爆煲,我對NI有信心啲,我指有信心佢快啲爆煲。
你屋企個鍵盤嘅製造商就應該有
只要信,不要問。
鳩up唔洗本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞