老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
覆咗啦,睇就睇。
喇我而家照住我繳稅日期係23年既21/22年度評稅及22/23年度暫繳稅稅單 黎打呢個reply
上面寫住既係(21/22年應繳稅款-21/22年暫繳稅)+22/23年既暫繳稅
係完全無23/24年既野架 係唔存在先比未來稅架

假設有個fg係21年4月1日入職
佢21年6月係不會收到20/21年度既報稅表 因為佢21年4月前冇工返
不會收到20/21年度既稅單 因為佢21年4月前冇工返
佢22年6月會收到21/22年度既報稅表 佢就要報21年4月-22年3月既收入
而佢既21/22年度稅單會寫住 23年4月前繳交21/22年既稅 同埋22/23年既暫繳稅
即係話 由佢第一日返工至到第一次交稅deadline 中間係有兩年時間
就當你未來稅係筆誤 你既意思係你會計佢21/22年度交0%稅率 22/23年度交double稅率 所以22/23年度好撚重稅可以去到40%?
Alternatively 亦有可能會21年6月收到BIR60C去報入息 咁就可能要22年4月交21/22年度暫繳稅
而呢個情況下 23年4月交既就係(21/22年度薪俸稅-21/2年度暫繳稅)+22/23年度暫繳稅=21/22年度尾數+22/23年度暫繳稅

最好笑個位係你已經遲左一年比尾數 咁都可以屈做一年要交兩年稅
你唔好咁啦
條友真係好肉酸.
要作大香港稅率加英國減薪一大半仲要無計NI, VAT, Council Tax咁既condition都仲要俾高過稅率香港居然話唔離譜.
俾佢講講英國窮撚真係含得撚.
佢邊有計
鳩up姐
作故仔都作得衰過人
都係斷估,年年交二十幾萬稅

6.7%
第一年做嘢就all in 老美
咁耐都仲有20%回報
倫敦返白領應該唔少人開始無耐經已畀45%
重有一個隱藏稅階60%不過無乜人講
opt out咪即刻taxable

真係唔撚知邊個唔識
咁人地in fact有
「playgroup 補習 學琴棋書畫
大人租樓供樓,渣車」

歐洲旅行 tie with 日本旅行啦
英國搵40/50k除左渣車接送細路點match上面啲items?
倫敦£981 一個月住tube?

住到山坑咁僻返zone1/2 年pass TfL £2000扣左未?
同埋bills先襟計呀師兄
至於投資,貪扣稅輸本金都幾好笑
唔remit入英國就non UK brokerage炒啦,貪capital gain比得開心

真係唔知邊個紙上談兵
你點FF自己交20%
傻閪都搵到一球
香港真係福地
感謝你讓返個位出黎
冇咁低
最低工資15.5 X 2080 = 32,240
Federal - Effective tax rate -6.54%
CA - Effective tax rate - 1.73%

Gross income - $32,240
Total income tax -$2,666
After-Tax Income - $29,574
但有好多野冇計入去

我呢啲打份150k Office 工
扣哂401k, Medical Insurance
Take home 只係7,900/mth
食我成38%, 仲要3月報税果下
先回返多左既税俾我
香港供埋樓就真係重稅啦
請留意返對方要求開支用中位數
仲扮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞