老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
想問下Brixton, Croydon有乜特別?我喺Croydon住過幾日無留意到啲乜。
呢個就係現今英國嘅最大問題
老實講真係太接近社會主義, 養好多𨶙樣
啲黑𨳊, white trash唔做嘢日日喺屋企做愛生一堆細路食benefits
9 up 無極限

以美國加州為例,最低工資每年 30k 美金,最終計算稅率只係比 6.7%

你究竟分唔分清楚稅率點計?知唔知以下幾個 term 點解?

effective tax rate
marginal tax rate
standard deduction
taxable income
有人
搵廿萬以上果班囉
老實講了解下點報稅(合法) 搵兩皮根本唔洗交稅
Croydon 2021 worst place for teenage killings
不過最近無去過唔知有無變

Brixton 就出名差
長期喺頭十London most dangerous areas
你今年計埋比下年provision 唔計埋上年比左今年provision?
加就計 減就唔計?
第一次聽有人覺得英國稅同香港差唔多,好痴線
香港稅制
如2021/22年度稅單
係會收你2021/22年最後評稅同2022/23年暫繳稅
即包括你由2021年4月1日至2023年3月31日嘅入息而評定要交嘅稅
繳稅日期往往係最後評稅嘅下一年,即2023年嘅1月同4月
換句話講
你2021年4月1日至2022年3月31日嘅入息,係去到2023年1月先交;而所謂預繳稅根本就係 match to income earning period.

英國行 pay as you earn
即係你一出糧就會扣tax 同 NI

Finance 嘅角度講 time value of money 都係 money

幾時po稅單 enlighten 下我 ?
其實都唔知係咪有啲人 無諗清楚就移 跟住如夢初醒就合理化任何嘢 包括治安問題同亂到爆既政府
仲要自稱係月薪過十萬
真係唔知佢癲定我認知有問題

最搞笑係個粵族又唔識扮代表咁插把嘴落嚟話自己係交緊最多稅嗰批人
堆中產移民撚無香港既低稅0福利點儲到咁多錢去英國
無香港既高地價政策佢地層樓邊值咁多錢可以賣樓去英國fullpaid
北美洲好大

加拿大省同埋聯邦稅加埋15%類似強積金嘅嘢5%

total 20%
頭先喺HMRC用 tax calculator
HK$1.3 million 等值嘅入息要交 £46,984稅
即HK$457,804
人工再上就慢慢每個1%咁加下加下
Croydon 已知係咁

1) Croydon Council declared bankrupt for third time
https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-63714274

2) Croydon approves council tax rise of 15%
https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-64892461

3) Home Office Asylum Screening Unit 地址
Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon CR9 2BY
以前踩港撚最多都係話香港冇自由,文字獄,住狗屋,依家連香港一直喺世界響朵既低稅都係不外如是
不過唔係佢都無認真睇英國低人工都要交咁多稅 痴孖根
普通人搵£60k
真係想知點普通法
冇架,俾開錢少好難俾錢多,香港最容易移民嗰班,一係乜撚都冇,一係乜撚都有,前者係去邊都一撚樣,但後者稅就係問題

當香港啲稅追到英國咁,點搶人才呀,大陸人都唔落嚟啦
你讀寫障礙
交稅個金額緊係唔一樣
但拉長補短大家年尾淨嘅錢其實唔會爭好遠

香港地由其有小朋友嘅,
playgroup 補習 學琴棋書畫
大人租樓供樓,渣車,歐洲旅行
工時長要3餐出街食飯,請工人看門口睇細路

香港人工高,低稅又點
都係要月光族
訓左冇睇
樓主認柒左未
呢啲人多數現實生活,得罪講句,都係好撚失敗
所以咪要靠上連登打飛機
條友呢個post扮高收入
早兩個星期又扮自己讀hku
早排又扮自己日日係英國領導抗爭
一有講英國既post就借啲意入去扮人上人
個個post都比人踢爆之後就潛水去第2個post又玩過
老鳳單案都係話佢現實生活有社交困難,係連登先比到個平台佢同人傾到計
不過kk真係仆街黎
扮領導抗爭扮撚到成日叫人勇武
自己就咩都唔敢做
希望唔好有心智唔成熟既人比呢啲賤種老點去做傻事
你先讀寫障礙,我幾時話一樣,係有人覺得差唔多,你話差唔遠,有咩分別
免費果D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞