老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
都係斷估,年年交二十幾萬稅,人工就當自己一球,咪大約20%囉。要準確計呢...等我搵下以前啲稅單先
唔理係咪發夢英國稅制都係幾on9
過£150k連£18.5k tax free allowance 都無埋
結果做ibank asso出完bonus 稅後先同啲香港公務員差唔多

再講返當一個普通人搵£60k, 稅後得返£3500 左右一個月
交完水電council tax 都無乜錢用

仲有本身乜春嘢遺產稅
好似老豆老母過身都要受罰咁
快架啦
水電council tax加埋當600好冇?
https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/taxfiling/taxrates/salariesrates.htm

你反正都係吹,不如吹大d啦,香港單身一年搵2球先要全部給17%
cap at 1500,點同
佢可能要交20%智商稅
講野咁戇鳩
扮咩啫你
作大香港稅率, 無講去英國收入大減都仲要交高過香港既稅率. 仲要無計VAT, council tax, NI, Capital Gains Tax.

即係樓主係香港勁高收入, 但去到英國即刻變窮閪, 只靠微薄薪金生活, 無咩支出, 又無錢投資. 咁條數先可以咁計.
大約你老母咩
寫撚到明Salary tax capped 17%你都可以講撚到20%
你反正都係吹 不如話100%啦
放心

好快減免稅額 同出年加薪俸稅 到18-19 %
財爺都開到口

VAT
加薪俸稅
減免稅額

2024 一定有
佢而家咪係英國交緊20%vat囉
係係係係...吹大啲好,我好L慘,稅好L重,之後要再加加加,allowance就減減減,畀人當韭菜咁割。

不過呢,當啲L屌20當40, 我16當20都唔係好過份吖。你話係咪?
咁係你未到40% tax bracket姐
lm
你係咪有病
樓主好明顯on9仔,可能只係做過一年野
粵族人工點會過3萬 梗係睇5%
你係咪傻左
人地UK Tax band 真係有40% tax rate 睇你係咪high earner
香港salary tax最高就係17% 你憑空up到個20%出黎
咁都有得比 我係你就摺埋唔好再柒
當計埋provisional tax
你年年交下年provisional 唔會退返今年provisional
https://www.statista.com/statistics/416139/full-time-annual-salary-in-the-uk-by-region/

英國平均收入都係得33k,當你去到可以咁好立即跟到英國人的平均工資,take home pay都只係得返26k,council tax當你1k,得返25k。其實同你香港平均工資差唔多

英國平均租同買餸係平過香港,但係交通/出街食嘢/買普通嘢+左20%VAT水電煤都貴過香港,所有嘢加埋其實真係同香港差唔多。

當然喜歡大屋的會like,喜歡買嘢同想食好嘢的會變左唔like
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞