老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
點解要扣都講得出
返去重讀小學先啦
咁又難怪你英國交咁少稅
答到#307未?
有£2,000 allowance

對面個加拿大無allowance仲要將dividend 50%加落income
成班On9紙上談兵,你仲問佢哋意見
出糧先扣錢交NI(英版全民退休保障,最底工資約10磅 返24.5小時 Over呢個數要交12%)
然後再跟據你的入息交個人入息稅
自已睇糧單啦

英國有ISA俾你買股/債/儲蓄投資減稅唔講(老咗/買樓先拎得出嚟)
銀行收息少於5000$收稅又唔講
人地講稅率
你拉埋d雜費黎講
其實移英係一家大細去先著數
似我咁得一個人去到自己一個捱
都未知點先捱到6年
定係趁早去加拿大捱一年pr算
我都喺度諗緊
預繳都計 你人工都乘2啦不如 戇鳩仔
如果年年都交緊稅,條傻鳩就唔會講得出呢D野。
結論係樓主一係窮撚,一係岩岩畢業就去英國。
可能稅都冇交過係度老作
按上面講法
「普通人」£60,000 年薪
實際袋袋有幾多剩
扣埋基本生活開支全部用中位數計
仲有幾多剩可以投資
香港私校和英國私校質素有無得比?
60000 - NI(4300) - Personal(12000)
剩返£43000
Numbo話 住London £981 Without Rent.
43000 - (981 *12 mths)
仲淨£31288 唔交租都仲可以買到28部 128GB iPhone 14Pro寄返羅湖炒
每個月出糧未到手先扣25.5%
唔退pension再少多3%
諗到出bonus / 副業要交40%就唔想做野

利申: 英國
個問題就係連你覺得唔普通嘅£60k 稅後都無乜錢剩
稅後£42.9k, 一個月£3600左右
MPF all in 美股根本無得輸
唔好咁傻仔咩都唔理/買港股
同埋根本點樣拉上補下都無可能係差唔多
要呃自己都唔好咁難睇
60K稅後 同50K稅後相差600/mths

劫富濟貧有咩問題?人人都要交稅。
問題係大家無李+X咁Rich先多聲氣
殘體字都出埋
Reply 咗我 #309 同 #314 未?
呢個係以前香港個收,唔係英國wor,問我以前戈20點計,咪計畀你睇,我係計埋provision架。
佢一年搵130000左右啦 應該唔駛交開稅先講得出provisional要計埋當年內夾硬屈成要交20%
你話 政府收完稅點運用 都當你死雞撐飯蓋 中文辯論咁各持己見

稅率呢D實實在在既野 都可以死口唔認
你不如轉行去做中國外交部 睇下佢收唔收你做靚
畀稅單你托咩...你點包裝我都係年年計兩年稅,有一年係佢手,年年都要畀。一係冇啦啦死咗,一係退休,一係離港,係冇得攞,繼續畀,張嘢都係計。所以第一年你要畀double,先畀未來稅,畀咗先都係畀,唔使畀乜,畀咗唔計。

都係戈句,香港係低,但係英國都唔係咁恐怖。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞