老老實實,英國income tax其實都唔係咁離譜

445 回覆
98 Like 286 Dislike
其實香港好多工overpay
又好多工underpay
好難形容 好多時明明條友做既野唔值咁多但佢又逗咁多
有人做既人值得多d但份糧好似俾人打左7折咁
外國係盡量減到最低掛?
爬下文啦,我答咗我點計架啦。是旦啦,香港稅係好屈機架啦。我係想講其實英國稅係煩係多,但係未至於好似啲柒頭計都唔計下下40, 45 on99咁計。我就畀緊18.95%, 計埋council計埋NI 大概二十幾,係多過香港架,但其實係咪好恐怖呢,應該唔係。我當年交大灣稅都30幾啦,有幾恐怖呢,政府係咁叫人去就知好嘢啦,下話。三十幾都唔多,二十幾算係乜吖。
衰啲講句係老友你未搵超過£50k先唔覺得英國稅on9
巴打我估我明你講乜,佢年年嗌預繳,嗰陣我喺香港都次次好似要一嘢俾6份1佢咁。無錯係預繳,但你一日唔清稅退休你都要繼續預繳
LM想知佢點有18.95% tax rate
美國都唔撚得
我住LA,
白人區既House 最少1.5m USD
Townhouse 900k
好既Asian 區, House 1.2m
Townhouse 700k-800k

就算你去住Compton槍戰黑人區
最少都要550k
當你俾20%首期,
你月供要3.5k USD
y = 0.4(x - 50270) + 0.2(50270 - 12570)

Substituting y/x = 0.1895, we get:

0.1895 = 0.4(x - 50270) / x + 0.2(50270 - 12570) / x

Simplifying this equation, we get:

0.1895x = 0.4(x - 50270) + 0.2(50270 - 12570)

0.1895x = 0.4x - 20108 + 7540

0.2105x = 12570

x = 59624.4

Therefore, the income is £59,624.40.

To find y, we can substitute this value of x into the third equation:

y = 0.4(x - 50270) + 0.2(50270 - 12570)

y = 0.4(59624.4 - 50270) + 0.2(50270 - 12570)

y = 9420.64

Therefore, the tax paid is £9,420.64.
唉.......終於有人明啦......多謝多謝! 香港稅係低啲架,老老實實,但係認真計個差距未至於好大好離譜,至於vat就更on9,有留意就知唔同貨唔同rate,我都懶得計。睇生活模式啦,本身以前係香港都唔係戈啲係又買唔係又買,空虛到要用購物滿足心靈,生活自在無需要為經濟負擔擔心就最爽架啦,人得一個食得幾多用得幾多?買買買咪又係擺,所以vat影響接近零,貴咗咪當係香港買炒價嘢囉,咪就係買一件半件咁多。

稅真係可以大大聲話外國唔好呀,有數計吖嘛,外國人民水深火熱呀,幾L重稅呀,咁咪有班L屌係度日叫夜叫囉,不過佢地自動屏蔽咗祖國都係重稅咁解。呢邊稅重,啲人都可以屌下政府,或者逼佢再研究下先亂搞。家陣香港一開口就話你立心不良呀抹黑呀危害國家安全呀,呢啲咪就係唔同囉,試下出下聲屌明日大愚吖,睇下點。
講起美股mpf,公司係中人壽,當然100% 美股,呢兩年都係跌,但同第二間美股mpf比,佢跌得甘啲,除左有披露嗰十個公司(其實total佔比唔多),都唔知淨低嗰啲係咪去咗買中概股
你自己打份工,儲量用糧單計下啦。又或者咁。當你50000人工,頭12570唔使畀稅。之後戈37430計20%, 即係7486. 咁7486 over 50000 係幾多呀?有冇20%?小學5年級都識計啦,下話。咁其實18.95%點計,你咪代啲數計下囉,好易架咋,小學6年級程度應該識架啦。
咁你LA冇辦法
唔係要住d山卡拉州
非LA、NY既大州都係講緊200幾300萬大屋有游泳池距離市中心半小時內車程
加拿大要咁就真係要去未開發地方先買到
*非LA、NY既區
英加嘅銷售稅又唔係買乜都有,食材就無喇,我通常自己煮飯算。
我對你呢段話有啲保留,無錯,喺民主國家可以任屌政府,但唔見得一定研究到解決方案出嚟,有啲支出係歷史留下嘅死症嚟。

下下靠文明選舉可以解決,就唔會有示威啦,反而我覺得西方而家需要一個強硬領袖出嚟,大刀闊斧清下啲瘀血。例如玩TIKTOK班傻鳩,忽略佢哋就啱。
我對落CHATGPT
佢係咁計錯數
遲啲應該無喇
私校定state school出首相多?
係,交完呢個“稅”仲比你升值賣樓移英做大爺

真係好委屈
provisional 都計埋
真係自欺欺人之最
講香港就講mpf
講英國就唔講pension contribution
咁你咁講又唔太公道,唔係個個有錢喺香港買到樓,然後又喺未跌之前賣到樓移民。英國雖然好多問題,但相對於香港樓價低、易買樓對好多人仍然吸引。
人係好現實,如果香港樓價低,生活安穩好多人根本懶得理政治,更加唔會發展到大型示威、國安法、移民潮呢啲事。
同樣班支那人唔畀人封下城、割下韭菜同樣會擁護獨裁共產黨到死。
或者啦,當我搵20000,7430要交稅20%,即係畀1486, 得18514落袋,要畀council tax, 要畀NI,計計埋埋其他生活費,20000就真係僅僅夠,冇兩個人一齊分擔下就真係冇乜錢剩。至於係咪得下欄工做,要睇自己啦,其實點都係要想辦法搵份長工做,之後先會有多啲出路。所謂英文好唔好,屌,我返工見到啲印度呀,巴基呀,咪又係尻up然後冇人知佢地講乜,保持開放態度去做啦,首先唔好話自己唔得,同自己講一定要得,冇退路架啦
其實香港人真係唔好用英文唔好做籍口,啲南亞、非洲人口音嚇撚死你,佢哋都做到CS,你無理由唔得
啲示威應該關政治事多過樓價
香港人好忍得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞