英國宣布前駐港英軍的成員及其家人,可以在秋季開始申請在英國永久居住和工作!

503 回覆
318 Like 6 Dislike
我怕香港班黎生嚇怕啲local,啲local都幾懶下
我覺得唔少藍絲係因為絕望而形成
黎生想返工姐,佢個樣唔似productive
英國佬估唔到
佢唔比我入籍但比我繼續喺喥住一世我理鬼佢啦
總之我就死都唔返香港架喇
下屆應該多數都係工黨
但睇到佢哋無分開香港同中國黨團
liberal democrats 又食唔到保守黨啲票

我覺得要有法律界人士夾一夾啲政治巨星爭取下點樣砌個合理嘅point出嚟
咁多香港人響唔同tg whatsapp signal group,同切身有關動員力未必差
但團結到之前都要有一套嘢講畀人知去說服自己說服人地
你將心比已
人地一家大細走頭冇路來到英國

眼見好清楚 5+1 拿bc

呢班人心態生活左向香港超過30年 眼見每一次爭取(港共)就仆街倒退一d

家下明明有5+1 有bc,錢銀時間都預左

佢地心理上係當我拿到bc 再同人爭取 啦

自己都未保到一家大細安危

唔好搞咁多嘢,話晒睇到五年後有irl 再一年有bc

又唔係燒到埋身 一步一腳印好過

反而好多叫平權係一班仲向香港搵緊錢個班

(我支持平權 最緊要係馬上比本bc 小朋友 我自己就算我6年都冇問題)
有啲英軍轉咗去做紀律部隊
未住夠三年憑咩拎local fee?
BC如果去左第度住超過三年都要坐返三年先有local fee
工黨再mix 一齊 下次就算贏都係要同lib dem 組聯合政府

家下lib dem 最進取

有提明香港人選council (雖然輸咗)
去坐三年就有啦
我好多同事都支持香港人
但好多香港人真係大安旨意覺得5+1後一定拎到BC

5+1裡面其實都有好多變數
4月17號前要登記做選民
你個訴求 算唔算係
《BNO 英國出世子女可以 Register as BC 》
所以我同同事講我97前香港出世可以申請British passport 咁就可以喺喥做嘢算, 費事講咁detail
實際上我嗰本又真係British passport, 唔係BC咋嘛
睇下家屬包幾多代啦
如果包埋孫咪過千人
又唔係太難搵工
我都係做返普通文職
佢呢個問題又要引申到英國出生人士 係屬人主義,跟父母國籍問題
家下97 後出世小朋友 係要用特區 去旅行時有時你唔可以直接返英國 會kick 你返強國/香港

呢點明明父母有英籍 bno 個仔 要用特區(強國)護照
我做左文職 ,最近又跳到槽
另一個文職(更高職位)

香港人 家下好吃香(工程佬)
咁冇2019又冇割鞍髪唧
咁呢個係你咁諗姐,做唔到學徒都可以做廠工
你都識講生存到
人地都要保障返自己本土英國後生仔
其實你去得英國都知要拎幾多錢la
都開始左成年幾兩年,做下資料蒐集都知
唔係下下好似連登講有5皮野過黎英國就掂
唔係乜都話移左先算

黎到英國都好少同香港人玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞