英國宣布前駐港英軍的成員及其家人,可以在秋季開始申請在英國永久居住和工作!

503 回覆
318 Like 6 Dislike
問題係英國本身冇咁多錢派福利,派左既又收唔返
咁咪無謂開多條水喉,加上人地英國都係預你係香港拎一大筆錢黎
點會仲俾咩支援你,同埋又唔會搵唔到工,英國大把餐飲業都有香港人做,亦有唔少做到本行既
其實佢地英國人比較care佢地local人既就業情況
唔似香港咁,乜都搵大陸輸入所謂專才
手捲煙林家棟早知就唔洗死
比當地有色人種更有禮貌

呢個真
成日搭巴士俾人搭嗲
d人都講香港人好decent
真係用decent people呢個字
前題係批左 “refugee” status 先有咁順,
中間個過程有排玩,期間冇right 工作,冇得出境。

5+1 「唔完美,但可接受」

英國國籍法,30/40年先會大改一次,
中間 都係用過其他act 頭痛醫頭腳痛醫腳。

對比,Windrush果班 CUKC子女,
老竇老母用CUKC 入境,佢地跟住入嚟。
早幾年政府銷曬入境紀錄,
話佢哋證明到自己有right of abode,跟手產地直送。

5+1 有path 已經好好。
因為移民咗去英國嘅人乜都好驚,有人肯走出嚟爭取嘅時候就會屌鳩佢哋貪得無厭。
少少嘢就話驚俾人唔鍾意。
因為太閪太無質素既人根本黎唔到
唔會黎英國
市集
魚蛋x燒賣x奶茶x蛋撻

基本上全部港人組織搞親活動都係呢個元素
唔好同我講,同班少少嘢就話驚俾人歧視嘅人講。
俾我都唔出嚟爭取啦,爭取嘅時候就俾人屌,爭取到啲人就係坐順風車。
一個二個嚟到英國就變咗保皇黨,政府話咩都話好,反對就叫人返大灣區。
所以我唔認同你話英國俾bno visa已經唔錯

連你自己都識講英國預咗香港人拎一筆錢過嚟,姐係想自力更生嘅窮丁可以唔洗理。佢係就業無支援bno visa呢個係事實。窮撚打份廠工同學徒係花時間,都係生存到。如果有得㨂一定㨂學徒,不過人哋一句冇finding 幫唔到你
要追鳩英國政府數 我地債主嚟
英國🇬🇧社會結構,
除非,500萬香港過曬去「蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿」
團結同民選(英籍香港人)代表,
都係遙遙無期。

英國最大少數族裔—British Indian人,都係150萬左右,
未到3%。

基層到中產,佢地既聲音都有限。

蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿要人😂
500萬 蘇港人
可以同SNP 5:5開。
訓撚醒未呀共產黨80年代先上台?正常人都估到啦
如果你覺得英國佬估唔到,即你想講英國佬弱智?
其實蘇格蘭幾好,人又nice
量都唔夠。

睇下你要邊種影響力。

Sunak 同 Kawasi 都係走 Elite 路線,
講既係posh accent,
唔會focus 自己少數族裔背景。

(上咗位之後,落區做騷另計)

冇人唔夠票,邊有MP show 你。

「一個人,100% 團結(自團)——影響力 +1。」
如果200/300萬BNO ,定居蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
都應該幾震撼。
可以影響蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿獨立公投,
再同英國🇬🇧國會平起平坐。

暗黑兵法
國會冇得搞嘅話 只有官司一條路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞