英國宣布前駐港英軍的成員及其家人,可以在秋季開始申請在英國永久居住和工作!

503 回覆
318 Like 6 Dislike
所以個問題重點唔係福唔福利問題,
係英國政府有無當我地哩班香港人係咪自己人問題,
佢肯尊重我地,班外國人自然更加尊重我地
而佢地根本係要負起返哩個歷史責任
唔係話咩,我覺得佢尊重難民仲多過我地
講真英國俾香港人有bno visa,都已經叫做唔錯
依家英國政府想限制移民同埋減少福利支出
Eg: 削減老人同退休人員嘅福利,為咗減少國家嘅財政赤字。不過俾d左膠反對,同時大把難民想透過英國入歐洲,但英國政府一直都限制佢哋嘅入境。呢個情況又俾人覺得英國政府唔夠人道。
依家又話建議俾有BNO嘅人提供福利,到時其他國家移民又會不滿,俾既話變想增加英國負擔,同埋佢知道俾咗一定收唔番,所以寧願唔俾
緊係尊重難民
早排唔係話難民係直頭有local fee咩
又唔完全係嘅
亦好大程度係在英港人好似過份擔憂自己變蝗蟲
搞到爭取番啲應有基本國民權利都唔敢(e.g. Apprenticeship、Local fee等等)
Gurkhas win right to UK citizenship | UK news | The Guardian
https://www.theguardian.com/uk/2004/sep/30/military
WebSep 30, 2004 · Thu 30 Sep 2004 11.20 EDT. Gurkhas are to be allowed to apply to settle in the UK and gain British citizenship after leaving the army, Tony Blair announced today. The prime minister's move comes ...
其實稅大家都交足,咩都交足,
個年期咁長真係講唔過去,
仲有5+1還5+1,
佢話每年review,佢一句唔該閘門,我地唔通又無所謂?
而家唔係要佢俾福利,係一個身份認唔認我地係自己人問題
真定假。當年石崗邊落到咁大架運輸機
更何況當年得直升機中隊駐港

運輸機要落都落啟德啦
我覺得唔係福唔福利問題,
係要爭取身份認同
唔好口講自己人,到最後仲衰過其他國家
完全係咁。
重要所認識過既過去式華籍英兵叔叔係咁屌9人搞亂香港,不停fb unfollow人。話咁樣做係冇用,迫唔到支那 同英國介入幫手。

點知宜家就係出力既香港人,幫到佢地由1996 係咁爭取唔到既野。我都希望佢地愛国愛港既唔好去英國。
當年我記得有一班華籍英兵過底去左英國

專做基地守衛
如果英國政府俾國籍你但唔俾福利,你會點呀?
個邏輯都唔係咁架
唔係有一邊搞到你要走
但另一邊歡迎你 口講當你自己人而實際唔係都要當人神咁拜
咁兩者咪都一樣當你係韮菜咋嘛
好樂意有一個真身份>有福利
而唔係夾係中間5年甚麼都不是
咁就係唔尊重問題,
記住一樣野,佢係有個歷史責任
由某國破壞聯合聲明之後,佢係要負返起個責任
而唔係當我地哩班自己人入籍時間仲差過其他國家既人
根本就係兩件事,米亂鳩咁噏

英國人俾返英籍bc 比bno
同一個同英國根本毫無關係 經濟難民

前者你俾返英國籍佢 佢會落地生根(香港人最緊要有工返)

反者要政府養 比屋佢地住

根本英國人自己都好明白 英國政府當年放棄香港人 幾仆街

我同英國人吹開水 佢地都問點解你地bno 要apply visa?
唔合理 ,97前出世 係英國地方出世冇英國居留權?

人地都覺得荒謬

而且家下過左3年 佢地眼中香港係好勤力,英文可以溝通的人

而且冇強國人個種用老子有錢 你要就我態度

香港人 真係比牛仲要勤力 比當地有色人種更有禮貌(可以因為走去英國個班人唔多唔少都係讀過下書,唔係香港班茶餐廳阿叔)

講我地個處境,佢哋聽
佢地好接受香港人拿返英籍

香港人只要見到條路 基本上跟住條路行到到終點就唔會嘈

你睇下家下香港 有幾多人走 就知道好多人睇唔到前邊條路點行
你講得無錯,
身份認同問題
係,係大量。
佢話係畀ilr 所以係一年bc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞