英國宣布前駐港英軍的成員及其家人,可以在秋季開始申請在英國永久居住和工作!

503 回覆
318 Like 6 Dislike
Public fund, home fee status, apprenticeship 真心惡搞

一搞就會得罪本地人
有收到poll card 就有權出聲啦
on99, 你係英國就緊係要交英國稅
話你未入籍想攞福利就打橫講,搵交嗌,分化L
腥港人真係比蝗更出色
已經有投票權
你做乜撚
人地當你係公民
你就當自己係垃圾
on 撚 99

主流英國佬都覺得當年 1997 處理得差
有欠公允
都唔撚知你喺到奶乜
咪就係
人地俾機會你做人
自己爬返落地做狗都有

奇撚怪怪
唔知邊個垃圾係要提早r福利?
唔比就英國欠你
唔同意就係奶
本地人care自己會唔會多幾個垃圾桶多過啦
相反要睇下有冇政黨想吸BNO班游離選民
依家經濟唔好

你重叫政府派錢或分多啲資源俾BNO 等同 搞到乞人憎
Bno有投票權 唔一定英國政府當bno係自己人或公民 廿幾年前我有同事都係英國住 佢用bno同work permit留英 佢都有權投票 個時我同Tottenham d Labour 仲有兩句偈傾下 問下之後佢哋話當bno係commonwealth citizen 係英國有權投票

只有British或加理Irish citizens先可以係離開英國十五年內 仲可以係海外大選時投票 commonwealth citizens應該唔可以 我唔知近年法律有冇變
爭取下有咩問題
又唔係放炸彈迫你加
就算返香港都冇問題
香港人返香港都唔得?
痴撚線
英國佬點知共產黨反口覆舌
話中英聯合聲明已成廢紙一張
唔止仲專拎港豬嚟做磨心出惡氣
養母俾返個仔後母,諗住從此大一家團圓
點知個後母狼心狗肺,郁啲就打打罵罵要拉要鎖

親生老母係清朝死撚咗
真心唔太多,我家人係其中一個
無問題, 蝗都係向禮義廉成功爭取啫
真係大種乞兒
爭取提早福利, 仲大大聲返腥港都冇問題? 返來探親啫
你都痴撚線
根本英國一早就要俾香港獨立
依家佢處理得差
搞到英殖香港人淪為中共治下嘅賤民
根本就應該執返個鑊

中英聯合聲明咁耐
英國有冇履行過檢查中國承諾嘅部份?
美國依家每年份香港關係法報告都做得好過佢

香港呢隻鑊係中&英失治嘅共孽
放諸世界
冇一個前殖民主咁做係冇俾人屌
香港絕對係前英殖民地最撚慘嗰個
其他地方有得揀獨立/歸英
憑乜嘢香港冇得揀?
分野在於歐陸國家同英國嘅殖民方式唔同。

二戰之後,其他歐洲殖民國(主要法葡),都想將亞洲、非洲殖民地變成海外省份,而公民權只係將海外殖民地變成海外省份嘅其中一個附帶結果,法葡嘅主要目的唔係賣大包送公民權,而係繼續控制戰後不穩、民族主義盛行、渴望獨立嘅殖民地。澳門只不過係因為葡萄牙廿年前係咁樣對殖民地做,所以照做。

可以比較今日法屬圭亞那、大溪地仍屬法國海外領土,而阿爾及利亞從法屬北非獨立。如果當年法國打贏仗,今日阿爾及利亞就會好似新疆咁依舊由法國控制,而且有大量法國本土移民。

(香港係真例外,正常嚟講以英國人濕鳩性格,應該打完二戰直接塞畀民國重光,或者六七暴動嗰陣直接打包塞香港畀中共,等左仔求仁得仁
假如蒙疆藏有朝一日獨立,都會有好多人被逼離鄉別井
睇人
我爺冇
英國真係欠左香港人,喺香港搵咗幾多錢,搞埋本BNO整埋啲二等公民護照,啲人話冇交稅,冇得攞覆你呢個我明白我當你合理,但係BNO冇得傳下一代呢個講唔通囉種族歧視
班崇英撚繼續幫日落國兜
以為真係當你自己人
住過都知連印巴回黑都騎住你

日落國7年換5個首相個個搞到一pat屎
人財兩空咪先至放你班人入去囉
反正乜福利都冇你死你事
英國真係欠左香港人,喺香港搵咗幾多錢,搞埋本BNO整埋啲二等公民護照,啲人話冇交稅,冇得福利呢個我明白我當你合理,但係BNO冇得傳下一代呢個講唔通囉種族歧視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞