英國宣布前駐港英軍的成員及其家人,可以在秋季開始申請在英國永久居住和工作!

503 回覆
318 Like 6 Dislike
錯有ILR 都係要5年先可以登記為BC (如為BNO) 或者歸化

ILR 的好處係下一代細路如果係英國出生就直接BC同可以拿失業金
跟本應該係俾BC而唔係ILR

同1997年後的Gurkha 兵直接俾BC唔同, 聽落有岐視問題 (ECHR Article 14)
林家棟
我覺得最後可能都無100人會申請
其實人地officer嚟
理論上一早有
寧王
關咩事
有居英權計劃
之前班香港原居民係派BC添
福利唔係太重要,但就業支援唔覺有,啲qualification 要比錢重新讀過。有啲行業因你係無funding 人士而唔受你玩apprenticeships 呢條路拎返個qualification 。我覺得係英國能夠做返本行已經好難得。
Refegee齊福利同支援,去一去fairstart就可以攞齊UNIVERSAL CREDIT 同JSA/ESA,仲要有就職支援。
五毛狗又幫共產主人文過飾非
英國佬點知共產黨簽咗約都可以反口覆舌呀?!
揸BNO係機場排UK條隊唔撚俾你過架
關員仲大大聲話呢本唔係GB passport
叫你排翻Other Passport隊尾
BNO根本就係institutional racist
人地Falkland Island啲白人一早派晒BC
平權係尊嚴問題
記憶中bno visa個計劃推出果陣好趕急 無時間處理咁多細節
5年果個期限其實同tier 1234 visa 睇齊,可能只係政府果陣快快手掉個方案出嚟救人先
移英BNO visa香港人對於爭取同BC 睇齊可能係有得同政府打官司又或者搞一啲動員,但我諗係移英唔係太耐大部分人對英國法律都唔係真係咁熟悉
有無人推動好睇有無NGO/香港響英國讀law又關注嘅留學生或者律師/英國人權律師梳理完bno身份有咩唔合理之處,有成套論述出咗嚟之後先會知道應該爭取啲乜同唔合理之處係啲乜
現階段唔係好覺有人好大力推動緊呢一樣嘢
華籍呀嘛⋯ 有BC 叫英籍英兵啦
準備d黎講係華裔英兵
準確
EUSS 拎IRL都係一樣5年
英國大部分visa都係5年
邊個計劃做底我就唔係咁清楚 無相關認識
其實揸BNO嘅人嚟到英國係有權工作
遲下有啲2019年運動參與者有部分人都可能係會咁,運動失敗之後變親共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞