BTS金泰亨致敬張國榮

532 回覆
1380 Like 54 Dislike
1989年先痴線 千千闕歌同夕陽之歌
跟住仲有一生何求
香港娛樂事業最強勢既時候,香港幾乎係整個東亞最有錢同最自由既地方,一樣都係得日本同香港
其他地方既消費力唔足以影響香港娛樂公司
唔使就佢地口味,想拍乜就拍乜,講乜就講乜
所以就係做到人地做唔到既野

到依家其他地方經濟發展得好左好多,亦都愈黎愈開放
做到以前香港做到既野,自然唔一定要睇香港
另一樣就係中國呢個封閉國度,但係市場極大
搞到大拍公司寧願拍鳩戲上中國輕鬆收過億
好過淨係上香港辛辛苦苦先過千萬

所以早係2019年之前已經好多審查,因為要為左上中國市場
如果難得有人願意為理念唔食飯,我地應該要支持
淨係記得全智賢訪問哥哥,成程出晒水咁既樣
睇返逆權三部曲係咪都有d勾起回憶
喺80年代中後期~90年代初期,香港嘅粵語流行曲,並非淨係改編歐美日流行曲,
一些韓語歌都曾經改編成粵語歌。
例如80年代嘅「阿麟」(即係而家嘅「倫伯」,撇除政見唔講),
其中有兩首歌曲:《愛在深秋》、《朋友》,就係改編自韓語流行歌曲。
而《朋友》的卡啦OK版MV,我都印象深刻:佢喺收錄某年「香港明星足球隊」,
遠赴韓國嘅漢城 (中文名仲未改成「首爾」),與當地足球隊參與友誼賽嘅片段。
唔同維度
錢唔係咁晒啦 無得救㗎啦
啲韓劇成日提起周潤發(mark哥)
https://www.youtube.com/watch?v=1JUK7PcZ2Aw
原來my love my fate同纏綿遊戲都係改編韓文歌
當年情都播埋
我覺得當年香港係東京之後
贏香港人芳心
因為佢哋認為有警匪環節才是港產片 所以加長版係槍戰
準備黎香港發展可能,hello hong kong
BTS 以前都有隻碟叫花樣年華啦
諗返起泰亨平時嘅衣着打扮
都真係有以前哥哥嘅feel
今朝睇到佢ig po 哥哥出嚟
以為自己睇錯
其實佢一向好鍾意哥哥,發哥,之前網名周潤碳
REBAG V仔了
亞洲第一
雖然V都唔知跳左幾多十年既舞同好多表演經驗
但比較下張國榮跳得仲smooth好多可能鏡頭問題
敢恨敢愛 衝動點唱 唯獨你是不可取替
呢首都癲,一首歌幾個版本
呢啲經典係香港生前嘅電影,唏噓
我有時睇韓綜都會聽到佢地 refer 哥哥、黎明
黎明仲好似有歌上過sbs music show
仲有英雄本色 甜蜜蜜,尤其係老一輩甚或明星都好鍾意睇
當以前啲香港女星(王祖賢、邱淑貞)係女神
亞洲第一 真 衝出國際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞