胡適寫給兒子的信:我養育你,並非恩情,只是血緣使然的生物本能

357 回覆
4940 Like 27 Dislike
係吖 我唔識教 得個20歲自己都未管理好點知咩係教
所以都唔會有小朋友廢是害咗佢
佢個大仔其實過得幾好
果時共批鬥思潮洗左幾多人腦害左幾多人
咩人都有唔係話你控制佢就唔會出事
所以用細仔下場判斷胡適教仔係無乜邏輯性關係
佢呢一句說話係因為佢有能力養育 講出嚟先
先至有道理

拉埋個窮人嚟講有咩意思?冇能力養育嘅話,應該一開始就要做好避孕措施,唔好貪一時之快,生出嚟又講呢啲濕鳩嘢。

從頭到尾有能力嘅人講嘢先至係一個正當理由,冇能力嘅人講嘢就係一個藉口。一個有錢型男單身,同一個窮酸毒撚單身,兩個都話自己係享受單身而唔拍拖,你會覺得邊個可信啲?
記得愛國
好似依家香港咁

幾時再鬥死一批,好期待
真係咁都有嘅,做仔就唔好怪你父母

做父母就有資格講唔關我事
我不嬲都咁覺得
我成日反而覺得血緣關係
應該薄過朋友
有啲位佢講啲唔講啲
胡適响大概1950前後係充當蔣介石說客响美國政客支持國民黨
仲公開支持蔣介石
1949咁上下解放軍入咗北平已經佔咗北大
加上毛澤東好憎胡適
佢個仔唔同老父脫離關係,
應該1950年就俾人殺咗
怪就怪個仔懶,嗰時胡適想佢陪自己過美國
但個仔留咗响北京
屌睇錯左做胡錫進
連登係咁
睇一段文就帶到風向
好似我上面留言
佢哋都冇睇清楚個時代背景點解個細仔要咁講
你仲柒撚過#2
連登真係好撚多白卡同基佬
用個死人腦諗清楚先好冇
原來你係高汁討論user

鄭重同你道歉

我攻擊嘅係「放負」嘅包裝

你延伸嘅部分絕對值得討論

但文章重點又真係唔係依度
唔只全面吸收西方文化
連中國文化都係大師級

個個年代冇電腦飛機真係好撚勁
會唔會係你嘅解讀too farstretched?
住的食的, 供書教學, 咁撚樣係利己行為?
你不如利己下我啦, 屌你老母
佢老豆係藍 所以佢都一定係藍 好熟悉
100%認同
因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生
https://lih.kg/3338740

同呢個 post d replies 相映成趣
你基於生物本能游出嚟㗎喎
所以根本無得屈父母做乜要生自己出嚟
人哋都未必想要你呢個仔女
原本有成億嘅小朋友(精蟲)等住撻陣
除咗抵死都唔知講咩好正仆街仔嚟
咁精蟲既意識又同你個人意識一樣?
Ching有文學修養 用字好準
你對人好 唔代表人地就一定要感激
正如養貓一樣係100%奉獻
唔代表隻貓要當你神咁拜
狗就會既 但你係人類定狗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞