胡適寫給兒子的信:我養育你,並非恩情,只是血緣使然的生物本能

357 回覆
4940 Like 27 Dislike
你點知的?
好mean

不過好中
不嬲都要管 係宜家啲人連人地冷暴力小朋友都放上網批鬥 話唔應該 縱到啲細佬壞哂
打兩下pat pat又話虐兒 冷暴力下小朋友又話唔岩咁點教?

返補習見唔少尼啲細佬,小六就攞簿dum補習老師,個吖媽都淨係起補習前氹下佢話乖就有麥當勞食
好心唔識教就唔好生
(唔識唔好亂up)

你真係講得好啱
上帝先生叻過真理
你想像唔到都可以鬥
因為某人用群眾再革命奪權
你射埋牆或者屎坑,我就一定唔會出世
但你選擇內射,即係你有得揀,我都係冇得揀出唔出世

結論:都係你嘅利己行為
條路自己揀 冇得怨
條友識馬列主義個時都唔細 管唔到咁多
如果你係有心討論,麻煩問問題,自己諗下先
送你去陰道係俾選擇權你 唔係逼尻你
你可以選擇游同唔游
射你去屎坑 你就真係選擇權都無
當年既新文化運動出來既人
如果唔洗俾抗日同國共內戰洗禮
民國捱到二百年既話
應該會係一個幾出色既國度
可惜 呢個時空係呢個結果
認同,但真係胡適寫?一search全部都係content farm source plz
我都覺得嗰個時期嘅文人講呢d都係有雙重意思

1係育兒
2係愛國

有句講到悶嘅「中國人是要管的」其實不無道理, 係未有足夠嘅民主與教育嘅前題下進行民主制度會產生災難性嘅後果
好佩服胡適, 行得好前.
就算今時今日睇, 重係行前好多人.
係佢果個年代真係唔易.
弱智都上連登
連登好多人個腦係轉唔到
唔怪得咁多曲線都睇唔明
證明胡適唔應該咁做
對生命的渴望而來
係講緊精子卵子呀

Pos唔positive乜鳩,人地寫緊抒情文係度懶理性,九唔搭柒
父母點對子女
子女就點回應父母

孝順與否唔係睇血緣
係睇相處之道
連登: 無$包我一世唔好生我,咁辛苦我唔想出世囉
主流: 生左我就盡力養,窮既望子女成才回饋,富既希望子女出名或者守住家業傳落去
人渣父母: 生你出來就係供養我
1同3真係天生一對
講真教小朋友真係要獎罰分明同以身作則
家下果d動不動就虐兒真係無得教
仲有d父母成日fake尻d子女做得好有獎,結果就係d父母同親戚曬命,之後又無左回事一樣仆街,個細路大左都一樣唔慌好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞