胡適寫給兒子的信:我養育你,並非恩情,只是血緣使然的生物本能

357 回覆
4940 Like 27 Dislike
咁都睇唔明師兄你有啲好笑
你本身個 comment咩口氣 雖然都有你論點但真係幫你唔落
兩個命運好唔同
一樣都係咁教 有時真係覺得性格係整定
hu si she
從來無怨過,純粹理性討論下啫,相反我仲好多謝我父母親

照你咁講,既然精子最終都一定會出黎,咁都係由阿爸黎決定射去邊啦
牠啞撚佐
唔係思想嘅問題
嗰個年代嘅中文根本唔係咁
融資同文具組織都唔啱
呢篇嘢肯定係近年寫
想做佢個仔
你柒係一個可觀事實

你第二個post或者可以放負成功

但胡適寫嘅生物本能解釋埋精子方嘅動機

完美擊倒你自己方想添加嘅論點
我老豆係咁養我,但其實呢種教法唔係好事,好可憐佢,太自由仔女永遠唔會識報答,就算自己意識到同想報答都唔會想改變現況果種自由既狀態,只係童年唔幸福既人將責任怪罪係老豆老母用既理由。
比香港啲老豆老母同埋啲自甘為奴嘅「乖仔乖女」睇下就啱
可以選擇戴套或者唔好中出嘅啫
教=暴力/冷暴力已經證明你唔知咩係教啦仲以為自己好醒,人地講思想上既放任同教導既決擇,你就講用唔用暴力去管,你呢d咪低賤囉
即係輸打贏要 自己游贏咗出世發現係有錢家庭就就話係憑實力游贏咗
發現係窮人家庭就話做乜生出黎
總之點都唔關自己事
無撚上過Bio? 逼精子游去受精?
仆街你駁還駁
比翻咋沙人先得架
咁柒點算呢?
屌 好弱智 佢一味死拗
支那現代父母:
你既不是我的前傳,也不會是我既後續。
你只是我意識既延伸,是我生命中既工具。

你有自由的,因為我的‘’爰‘’沒有用心去束縛你;
我甚至不需要以愛為名,因為我直接掌控你既人生。

睇完佢講我先知原來香港人都係知自己唔中六合彩既情況下買六合彩,專登送錢俾馬會洗
真係 果位巴打真係好人
仲解釋比依啲弱智仔聽
比著我指住佢嚟笑算啦
咁都係唔小心有咗係咪要唔好扑野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞